Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ josef03:
Ahoj.
To zadání se mi příliš nezdá. Symbol
naznačuje, že výraz v závorce je maticí,
čímž ale vzniká otázka, co představují symboly
. Mělo by jít o matice téhož typu.
Je tomu tak skutečně ?
Podle A se má derivovat. Jak se derivuje podle matice? Neříkám, že by se to nedalo zavést, neboť
matice je zároveň vektorem, ale doposud jsem se s tím nesetkal, proto je mi zadání podezřelé.
Kdybych byl pedant, tak bych se zeptal, jak se derivují PŘÍKLADY. Prozatím jsem se setkal jen
s derivacemi FUNKCÍ. Touto poznámkou jsem chtěl jen upozornit na důležitost přesného vyjadřování
v matematice :-).
Ahoj,
co je x_i nema na vysledek vliv. Spis by chtelo ujasnit jake nasobeni znaci *. Napr. pokud maticove, pak vyjde tenzor 4. radu. Transpozice je linearni zobrazeni, takze komutuje s derivaci. Tudiz to cele derivujes normalne jako soucin.
Ahoj,
děkuji vám za přípsěvky. Jedná se o postupné zjednodušení vícerozměrného Gaussiánu.
vyjadřuje sadu vektorů
, kde T dle mého vyjadřuje transpozici matice. Je tomu tak?
značí vektor střední hodnoty (sloupec o dimenzi D).
vyjadřuje kovarianční matici o dimenzi
.
Potřebuju najít maximum pro odhad střední hodnoty
, proto potřebuji tento výraz parciálně zderivovat podle této proměnné.
Výsledek má být tento: 
Bohužel, stále nevím, jak se k výsledku dostat.
Děkuji
Josef
najjednoduchsie je rozpisat si to v indexoch -t.j.

tento vyraz teraz derivujeme podla
, cize dostavame

pricom
je kronekerov symbol
cize si to mozme upravit na
![kopírovat do textarea $\frac{1}{2}\sum_{i,n}[B^{-1}+(B^T)^{-1}]^{kn}(x_{i}^n-A^n)$](/mathtex/b7/b730dc3ed50d06bfbdfbe0de2a12e6b0.gif)
a za predpokladu, ze
je symetricka sa to zjednodusi na![kopírovat do textarea $\sum_{i,n}[B^{-1}]^{kn}(x_{i}^n-A^n)$](/mathtex/53/53b3f57535eb711b51de6ab48dfd9920.gif)
co mozme prepisat maticovo, t.j. bez indexov ako
Stránky: 1