Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
snažím se vyřešit následující úlohu:
Nechť
je množina matic
, které mají vlastní číslo
a přísluší mu vlastní vektor
. Ukažte, že
je vektorový prostor a určete jeho dimenzi.
Abych mohl ověřovat jednotlivé podmínky z definice vektorového prostoru, musím nejdřív ověřit, že je
uzavřená na sčítání a násobení.
To se mi však nedaří. Zatím jsem dospěl k následujícím postřehům:
1. Protože mají všechny matice vlastní číslo
,
obsahuje pouze singulární matice.
2. V zadání je napsáno, že vlastní vektor
náleží vlastnímu číslu
. Vím tedy, že pro všechny matice
platí 
Tedy pro každou matici
zapsanou jako
platí:
Netuším však vůbec, zda vůbec uvažuji správným směrem. Poradil by mi prosím někdo, jak určit uzavřenost na sčítání a násobení?
↑ slender:
Ahoj, rekl bych, ze pokud
a
, potom 
Podobne pro nasobky matice
.
Takze
.
Ahoj ↑ slender:,
Ano, vidim, ze mas dobry dokaz, ze ide o vektorovy priestor.
A aku si nasiel dimenziu?
↑ vanok:
Zatím si myslím, že by dimenze mohla být 6:
Protože je každá matice
singulární, má nejvýše dva lineárně nezávislé řádky a sloupce. Tedy lze každou matici pomocí elementárních úprav transformovat na matici
, která má nulový poslední sloupec.
Protože jde
a
generují prostor stejné dimenze, stačí uvažovat pouze matice s nulovým posledním sloupcem.
Nyní můžu najít bázi prostoru matic s nulovým posledním sloupcem. Je zřejmé, že můžeme použít třeba ortogonální bázi:
Báze obsahuje šest matic, dimenze vektorového prostoru je tedy
.
Je ale možné, že někde mám v úvaze nějakou chybu, když mě kdokoli opravíte, budu rád.
Podle mě to dává smysl, protože jak jsi sám na začátku napsal, pro prvky matice musí platit
slender napsal(a):
A máš tam 9 proměnných (stupňů volnosti) a 3 rovnice, které omezují 3 stupně volnosti, takže zbývá 6 stupňů volnosti. (ten pojem "stupeň volnosti" se možná v algebře nepoužívá, nevím)
Jestli je ovšem správná i ta tvá úvaha, kterou jsi k šestce došel, to úplně jistě nevím.
slender napsal(a):
Je zřejmé, že můžeme použít třeba ortogonální bázi:...
Mě to třeba úplně zřejmé není - jak z těcht 6 matic vytvoříš (jejich lineární kombinací) nějakou matici, co v posledním sloupci nuly nemá (a přitom splňuje podmínku zadání - tj nulové vlastní číslo a požadovaný vlastní vektor)?
↑ MichalAld: To je vlastně pravda.
Pokud bych ale postupoval analogicky, jen místo nulového posledního sloupce bych měl matice s nulovým posledním řádkem, pak skutečně můžu ke každé matici najít gaussovou eliminací matici s nulovým posledním řádkem.
Jen jsem tam neaplikoval ten požadavek na ten požadovaný vlastní vektor, což je chyba. (Matice bude mít určitě vlastní číslo 0, neboť je to singulární matice.)
Je ale možné, že tam někde dělám chybu, zkusím tedy raději vlastními slovy interpretovat tvou úvahu se stupni volnosti. S tím pojmem se setkávám poprvé, možná to tedy chápu špatně.
Máme tedy tři rovnice:
Můžeme z nich vytvořit soustavu rovnic:
V soustavě je 9 proměnných, matice soustavy má 3 lineárně nezávislé řádky. Dimenze řešení (a tedy i vektorového prostoru) je tedy
.
Ahoj ↑ MichalAld:,
Normalne sa hovori o parametroch.
No tvoja myslienka je dobra.
V kazdej z rovnic mozme lubovolne vybrat 2 parametre.
Co sa skutocne da ( uz vo schodovitej forme) maticove napisat ako ↑ slender:.
No rad by som to videl napisane co to da ak vybereme b,c,e,f,h,i ako parametre.
Dalsie otazky potom...
Poznamka. Prispevok ↑ slender: je nepresny....
↑ slender:
Ahoj, ja bych rekl, ze lepsi by bylo pouzit tuto bazi
Cau ↑ slender:,
Tvoja prva myslienka je dobra i ked si nepouzil explicitne tvoj matricovy system.
Ktory by si potom jednoducho mohol vyjadrit ako lin. kombinaciu vdaka parametrom.
Prisiel by si k niecomu podobnemu ako nas kolega ↑ laszky: ( pozdravujem, ako vzdy).
No pozor tu bazu co si napisal, si nasiel nejaky suvis z naznacenim riesenim? Overil si dane pozmienky ulohy?
↑ slender:
Když už mluvíš o ortogonální bázi - jak je vlastně definovaný skalární součin pro matice ?
Ahoj ↑ MichalAld:,
Tu sme v priestore co ma dimenziu 6.
Tak nie je vobec jasne o akej ortogonalite chcel kolega ↑ slender: hovorit ( navyse ako som mu naznacil tie jeho matice nesplnaju vobec podmienky daneho cvicenia).
Stránky: 1