Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojky,
řeším jeden příklad z Chemodynamiky a potřebovala bych pomoc ohledně výpočtu Henryho konstanty pro morpholin pro teplotu 50 a 100°C.
Pro výpočet Henryho konstanty pro teploty 50 a 100°C jsem si zvolila Clausiovy-Clapeyronovy rovnice:
(d lnH)/(d T)=(∆h_vap)/(RT^2 )
Od moderátora (bohužel termodynamika není má nejsilnější stránka, takže odpověď neznám):
Hodnota entalpie hvap : 45,3 kJ/mol
Je tu prosím někdo, kdo by mi pomohl s tímto výpočtem?
Předem moc děkuji :)
Zdravím,
prosím o původní zadání úlohy, jak je ve sbírce apod. Pomocí zvoleného vztahy jde vypočítat Henryho konstantu na uvedeném teplotním intervalu, za předpokladu, že na tomto intervalu je ∆h_vap konstantní (musí být upřesněno). Pokud úloha požaduje H. konstanty pro každou teplot zvlášť, postup by měl být jiný.
Děkuji za upřesnění zadání.
↑ jelena: zadání příkladu je porovnejte vliv teploty 25, 50 a 100°C) na desorpci morpholinu ze stavebního materiálu (15% vlhkost). Vsádka do termodesorpční péče je 10kg materiálu. Objem desorberu je 30l a průtok inertního dusíku pece obmění 1/3 objemu pece za minutu. Počáteční kontaminace materiálu je 250 mg.kg-1, účinnost desorpce je 95% pro pevný stavební materiál bylo zjištěno kd=6.
↑ Argana:
děkuji, v některých starších tématech již jsme diskutovali materiály od vás. Pro 25 stupňů data máš, předpokládám, zadána. Potom, pokud není poznámka, že v uvedeném rozsahu teplot není Henryho konstanta závislá na teplotě, potom dle doporučení ve vašich materiálech hodnoty potřebné pro výpočty se odvozuji z tabulovaných hodnot. Pokud přímo v přednáškách nebo v jiném doporučení není vhodný vzorec, můžeš použit vztahy z literatury, například odsud, čl. 2.6.
Souhlasí to s vašimi doporučení? Děkuji.
↑ jelena: děkuji, ale stále si nevím rady.
Příklad mám zkontrolovaný, pan profesor mi napsal, že Clausius-Clapeyronova rovnice neplatí pro Henryho konstantu, ale pro teplotní závislost tlaku nasycené páry. A pro Henryho konstantu lze odvodit jiný obdobny vztah , nevystupuje v něm však výparna entalpie ale hydratační enthalpie (enthalpie procesu prevodu látky z plynného stavu do vodného roztoku). A teď tedy nevím z čeho vypočítat tu Henryho konstantu pro ten morpholin pro 50 a 100°C
↑ Argana:
Zdravím.
https://old.vscht.cz/fch/prikladnik/pri … .10.5.html
Mělo by to být tohle.
↑ Bedlasky: hydratační entalpie = rozpouštěcí entalpie?
↑ Argana:
Píší tam: kde
je rozpouštěcí entalpie plynu. Tak předpokládám, že to bude to samé (tedy alespoň podle Vašeho popisu hydratační entalpie, osobně jsem se s touto entalpií ještě nesetkal).
Stránky: 1