Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 09. 2018 15:37

Johana16
Reputace:   

geometrická pravděpodobnost

Dobrý den, prosím o radu, jak vyřešit tento příklad pomocí geometrické pravděpodobnosti:

Tři lidé se domluvili, že přijdou na určité místo v době mezi polednem a jednou hodinou odpoledne. Na místo přijde v tomto časovém intervalu každý z nich zcela náhodně a nezávisle na příchodu ostatních. Všichni jsou připraveni čekat 10 minut, ale ne déle než do jedné hodiny odpoledne. Jaká je pravděpodobnost, že se za těchto podmínek skutečně sejdou?

Úlohu, kde se setkají 2 lidé jsem pochopila, ale se 3 osobami mi dělá potíže. Děkuji za rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) Johana16)

#2 26. 09. 2018 19:17

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: geometrická pravděpodobnost

↑ Johana16:

Zdravím.

Zobecnění úlohy o setkání je rozebráno v časopise Kvaternion na straně 33.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 26. 09. 2018 19:42

Johana16
Reputace:   

↑ Jj:
Dobrý den,
na tento dokument jsem již koukala. Bohužel pro 3 osoby jsou tam integrály, které neznám. Neznám ani pojem "Lebesgueova míra části množiny N". Nešlo by tento příklad počítat i podobně jako pro 2 osoby? Tedy v rámci krychle v 3D?

#4 26. 09. 2018 20:47

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Johana16:

Já jsem to jenom proletěl očima, tak moc nevím - ale v podstatě půjde o analogické řešení v rámci krychle, jen se v tom nějak vyznat.

Ta míra množiny bude v tomto případě předpokládám objem části krychle vymezené tam uvedenými nerovnostmi (tj. objem ohraničený šesti rovinami procházejícími krychlí), ať už určený integrací nebo jinak.   

Hledaná pravděpodobnost by v principu měla být dána jako podíl objemu vymezené části krychle k objemu celé krychle (analogie k dvojrozměrnému případu). Možná se dá při výpočtu  rozumně využít souměrnost (roviny jsou po dvou rovnoběžné, kolmé na strany krychle) atp.

Nevím, zda zbývá něco jiného, než zkusit se v tom "prostorově" zorientovat. Pokud jsem si všiml, tak výsledek je v materiálu uveden, takže možnost kontroly tu je.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí