Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím, poradíte niekto ako vyrátam tento príklad?
Zadanie:
Z parametrov rovníc priamok preložených údajmi v grafe vypočítajte zodpovedajúce hodnoty predexponenciálneho faktora A a aktivačnej energie Ea.
Rovnice s parametrami, ktoré určil z grafu samotný Excel sú tri (3 merania):
y = -6975,8x + 26,45
y = -7216,3x + 26,45
y = -7456,8x + 26,45
A úplne prvý vzorec, z ktorého sa všetko odvíjalo bol:
Veľmi, veľmi prosíím.. Vôbec neviem ako na to.
↑ MichalAld:
Tak derivovať sme sa učili, určite si na to spomeniem, ale v tomto konkrétnom prípade absolútne netuším, že čo treba derivovať. Či myslíš ten exponent? :)
Na druhú Tvoju otázku znie odpoveď nie - do nahradenie spojitej funkcie priamkou ma nikto nezasvätil.
Ani neviem, čo vo vzťahu
vystupuje ako x a y. Potreboval by som aj v tomto poradiť.
Matt_F napsal(a):
Ani neviem, čo vo vzťahu
vystupuje ako x a y. Potreboval by som aj v tomto poradiť.
To je trochu problém, ono to ze zadání úpně neplyne..
Podle mě y odpovídá tomu k, ale x může být stejně dobře T jako 1/T.
Ty hodnoty, co jsou v tom excelu nejsou k dispozici ? Nebo nějaké lepší zadání ?
↑ MichalAld:
Dáš mi Tvoju e-mailovú adresu? :) Tam Ti ten excel a zadanie môžem poslať. Možno tam uvidíš niečo, čo mne ušlo.
↑ MichalAld:
Obrázok tu: 
Mali by tam byť všetky hodnoty.
No jo, není nic důležitějšího, než se umět správně zeptat. Odpověď už je pak zpravidla formalita...
Takže, když máš vztah
a zlogaritmuješ obě strany (pokud nevíš, co a proč to je, tak se na to zeptej v matematické části fóra), a dostaneš:
Pro jistotu to napíši ještě jednou, jen to, co je třeba:
Pokud ln k označíme jako y, a 1/T jako x, je to lineární rovnice tvaru y = p x + q
(píši tam p,q, aby bylo jasné, že jde o jiná písmena než něco z předchozího).
Tyhle rovnice máš 3 (pro 3 různé látky), stačí porovnat příslušné členy a dostaneš co potřebuješ.
↑ MichalAld:
Sedí to - neuveriteľné. :O Naozaj ďakujem Ti za pomoc. :-)
Stránky: 1