Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 10. 2018 22:27

Kate X
Škola: SŠ
Pozice: Student
Reputace:   

Trojúhelník - osová souměrnost

Zdravím,

Prosím o kontrolu:

Mám narýsovat všechny trojúhelníky ABC, když obvod je 12 cm, výška na stranu c je 3 cm a gama je 60°.

Nevěděla jsem nejdřív, co s tím, i když podobné příklady kde je obvod + nějaký další údaj jinak chápu. Pak jsem narýsovala tohle (omlouvám se za kvalitu nákresu) . Trojúhelník mi vyšel, ale nejsem si jistá jestli je to obecný postup řešení)

p je přímka ve vzdálenosti 3cm od C'C'', k je množina bodů z kterých je C'C'' vidět pod úhlem 120° (tohle je ten krok o kterém pochybuju). Průsečíky by měly být C, a body A,B chápu jako průsečíky úsečky C'C'' a os úseček CC', CC''.  Pokud to tak je, myslím že by měly vyjít čtyři řešení, když to budu řešit bez ohledu na poloroviny....

//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-10/15639_P%25C5%2599%25C3%25ADklad.jpg

Díky.

"Když ji miluješ, je pořád co řešit..."

• (téma jako vyřešené označil(a) Kate X)

#2 10. 10. 2018 09:05

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Trojúhelník - osová souměrnost

↑ Kate X:
Zdravím,
ten úhel při vrcholu C1 v trojúhelníku C´C´´C1 má skutečně velikost 120°. Otázkou je, jak jste na tu hodnotu přišla. Předpokládám, že přes úhly v těch vnějších trojúhelnících.
Pro kontrolu: stejný příklad se řešil zde.

#3 10. 10. 2018 14:53

Kate X
Škola: SŠ
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Trojúhelník - osová souměrnost

↑ teolog:

Díky. Teď už jsem pochopila ty úhly, jak jsem na to přijít měla... Ale když jsem to rýsovala, moc jsem nevěděla co dělám, jen jsem se trochu inspirovala podobným příkladem, kde jsem věděla obvod, alfu a betu, tak úhly o vrcholů C', C'' byly úhly o polovinu menší. Tak jsem nějak logicky-nelogicky zkusila opačný postup, výsledek dával smysl, ale právě skrz pochybný postup jsem si nebyla jistá jestli je to obecné řešení, ale teď už vím  jak k němu dojdu...

"Když ji miluješ, je pořád co řešit..."

Zápatí