Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 01. 2008 18:48

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Necitovat zbytečně + vznik tlačítka „reagovat“

Přijde mi, že někteří příliš často používají funkci citace. Nemyslím si, že je důležité dávat do citace celý příspěvek, obzvláště, když ten citovaný příspěvek je poslední a váš je hned za ním. Nebo k tomu někdo má nějaký zásadní důvod? Mě to akorát zdržuje, když musím přeskakovat citovaný text, který mnohdy nebývá malý. Já citace používám výhradně když reaguju na nějaký starší příspěvek nebo když reaguji jen na část příspěvku.

Nebo je někdo jiného názoru?

2+2=4

#2 07. 01. 2008 20:09

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Necitovat zbytečně + vznik tlačítka „reagovat“

Lukee napsal(a):

Přijde mi, že někteří příliš často používají funkci citace. Nemyslím si, že je důležité dávat do citace celý příspěvek, obzvláště, když ten citovaný příspěvek je poslední a váš je hned za ním. Nebo k tomu někdo má nějaký zásadní důvod? Mě to akorát zdržuje, když musím přeskakovat citovaný text, který mnohdy nebývá malý. Já citace používám výhradně když reaguju na nějaký starší příspěvek nebo když reaguji jen na část příspěvku.

Nebo je někdo jiného názoru?

Souhlas ;)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 08. 01. 2008 20:24

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

@Lukee: Docela by me zajimalo, jak je k tomu chces prinutit prakticky.
@Kondr: Hezká "provokace"  :-D

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#4 08. 01. 2008 22:36

Lukee
Administrátor
Web

@Saturday: Donucovací prostředky jsou vždycky ;o). Třeba můžu zakázat tlačítko „citovat“ u posledního příspěvku. Případně ty citace můžu donekonečna mazat, což občas dělám i teď.

@Kondr: :-)

Možná by taky stačilo přidat zde tlačítko „reagovat“.

2+2=4

#5 08. 01. 2008 23:23

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

> Třeba můžu zakázat tlačítko „citovat“ u posledního příspěvku.

To není špatný nápad :)

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#6 08. 01. 2008 23:56

Kondr
Veterán

Mě citace připadají rozumné. Člověk pak ví, na co přesně autor příspěvku reaguje. Akorát je to o schopnosti uživatelů používat je s mírou. A tlačítko citace u posledního příspěvku se hodí. Ostatně, kdo chcce, tak bude citovat stejně:

Einstein napsal(a):

Zatímco lidstvo vymýšlí věci stále dokonalejší a blbuvzdornější, příroda vymýšlí stále větší blbce. Zatím mám pocit, že příroda vyhrává.

#7 09. 01. 2008 01:09

Lukee
Administrátor
Web

@Kondr: Jasně, však já taky neříkám, abychom citace nepoužívali nikdy, vystupuji proti používání citací ve chvílích, kdy je z kontextu zřejmé, na co dotyčný reaguje – což nejlépe splňuje reakce na poslední příspěvek. Navíc mi připadá, že se stejně citace ve většině případů používá namísto tlačítko „reagovat“. I proto už mě napadlo takové tlačítko naprogramovat; akorát nevím jakým způsobem. Většinou to bývá řešeno stylem, že „[2]“ je odkazem na druhý komentář. Ale obávám se, že zrovna na matematickém foru takováto syntaxe není možná :-). Ale to už je více méně otázka syntaxe, detail.

Asi to vážně naprogramuju a dám to namísto tlačítka „Oznámení“, protože za celou dobu existence fora nemapatuji smysluplné užití této funkce.

2+2=4

#8 09. 01. 2008 06:45

Ivana
Reputace:   32 

@ Lukee : Jsem také pro slovo "reagovat" ... jeho použití je jasné. :-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#9 09. 01. 2008 10:43

Kondr
Veterán

Lukee napsal(a):

Asi to vážně naprogramuju a dám to namísto tlačítka „Oznámení“,

Fajn nápad :) Tlačítko oznámení mi u fóra této velikosti připadá zbytečné. I kdyby ho někdo použil na označení závadného příspěvku, tak stejně při nejbližší návštěvě fóra najdu ten závadný příspěvek. Oznámení oproti tomu nikdy nečtu :)

#10 09. 01. 2008 13:43

Lukee
Administrátor
Web

Hotovo! :-)

Tlačítko oznámení nenávratně zmizelo a na jeho místo se vecpalo tlačítko „Reagovat“. Syntexe je následující:

[re]p5741|Kondr[/re] tohle se převede na klikatelný odkaz ↑ Kondr:. Snad to funguje ve všech prohlížečích, IE6 nemám, tak nevím. Jedna důležitá připomínka: pokud budete chtít reagovat na nějaký příspěvek o stránku dříve, nebude to fungovat, bude to vždy odkazovat jen v rámci jedné jediné stránky. Když tedy budete chtít reagovat na příspěvek na předešlé stránky, použijte normálně citace, ta pochopitelně zrušená není.

2+2=4

#11 13. 01. 2008 15:00

sneakfast
Reputace:   

tlačítko, zdá se, plní svůj účel a je hojně používáno:) dobrá práce

#12 13. 01. 2008 22:28

Kondr
Veterán

↑↑ sneakfast:Určitě, hlavně daleko lepší, než citace.

#13 13. 01. 2008 22:50

Lukee
Administrátor
Web

↑ Kondr: A zrovna ten tvůj odkaz na ↑ sneakfast: nefunguje :-)). Docela by mě zajímalo proč…

2+2=4

#14 14. 01. 2008 14:36

Kondr
Veterán

Protože jsem zkoušel, co to udělá, když tomu podsunu jiný číslo... a ono se projeví jen v té části za # :-)

#15 14. 01. 2008 16:08

Lukee
Administrátor
Web

Ty jo to už mi nedělej :-). Já teda vysvětlím, jak to funguje: ten odkaz se skládá ze tří částí – značek re a /re a pak z identifikátoru a ze jména. Ten identifikátor („p6289“) je vytažený ze zdrojáku – je to atribut id, který je u každého příspěvku („<div id="p6289" class="blockpost roweven">“) a z kterého potom jen udělám odkaz. Ten odkaz je vyloženě relativní („<a href="#p6163" class="reakce">“ – za kanálek # vložím ten identifikátor), proto nebude fungovat odkaz na jinou stránku. Takže když změníš číslo, prostě se jen změní href odkazu.

Jak do toho odkazu dostat i jméno jsem řešil vícero způsoby. Totiž pod tímto id („6289“) je v databázi ten příspěvek uložen, takže jsem nejdřív předával jen tento identifikátor a pak pomocí SQL dotazu zjistil, kdo napsal příspěvek s identifikátorem 6289. Ale nějak mi to blblo, nevím proč. Každopádně to byl stejně zbytečný SQL dotaz navíc, tak jsem se rozhodl, že to jméno budu předávat přímo v tom re/re řetězci. Proto je také možné udělat odkaz na můj příspěvek s úplně jiným jménem ↑ Smradlavá muchomůrka:.

2+2=4

#16 28. 05. 2009 17:57

Lukee
Administrátor
Web

Jen takový detail: odteď funguje tlačítko „reagovat“ jako výtah, který vás po kliknutí přesune do políčka pro psaní. Často jsem tady vídával třeba i ztrojené ↑ Lukee:↑ Lukee:↑ Lukee:, protože lidi asi po kliku očekávají, že je to přenese do pole a když se tak nestane, zkoušejí to vícekrát.

2+2=4

Zápatí