Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
jak najít průnik těchto dvou rovin?
x+y=3
y-z=2
Zkusil jsem najít body ležící na jejich průsečnici.
Ať y=0, tak první bod ma souřadnice [3;0;-2]
Ale co dál? Dosadím-li za x nulu, bod bude [0;3;1], tím pádem budu mít jeden směrový vektor. Dosadím-li za x jedničku, bod bude [1;2;0].
Proč to tak je, jak najít průnik?
↑ Alex_Temnyakov: Dostal si dva body priesecnice, nie dva smerove vektory. Smerovy vektor ale potrebujes, teda ak chces parametricke vyjadrenie priesecnice. Aky je?

↑ vlado_bb:
Ano, vím, že jsem dostal body, ne vektory. Ale s použitím prvního bodu a druhého směrový vektor je (-3;3;1), s použitím prvního a třetího vektor je (-2;2;2). Proč to tak je? Jak najít průsečnici?

↑ vlado_bb: 2, že? Ale ony jsou opačné
↑ Alex_Temnyakov: Nie. Pozri sa do ucebnice na temu "parametricke vyjadrenie priamky v priestore".

↑ vlado_bb: chápu, že jsem se zmýlil. Přímka může mít směrové vektory (1,1,1), (5,5,5), (-2,-2,-2) atd, že? Ale vůbec nechápu, jak najít průsečnici dvou rovin.
Můžete prosím vysvětlit nebo nechat odkaz na web, kde se to vysvětluje?
↑ Alex_Temnyakov:
No - priesečnica je vo všeobecnosti priamka - stačí 1 z jej smerových vektorov a 1 jej bod.
Napríklad:
https://www.priklady.eu/sk/riesene-prik … store.alej
Ale ty by si si mal vyhľadať kapitolu analytická geometria (v priestore) - kdekoľvek (youtube, Google...) a poriadne si všetko naštudovať.
↑ Alex_Temnyakov: Vysvetluje sa to na strednej skole. Prienik dvoch rovin je bud prazdna mnozina (ak su rovnobezne rozne), alebo rovina (ak su totozne), alebo priamka (v ostatnych pripadoch). Na parametricke vyjadrenie priamky potrebujeme jej lubovolny bod a lubovolny smerovy vektor.
No, uz tu radi akosi vela ludi, tak koncim, nech v tom nie je chaos.
↑ Alex_Temnyakov:
Ahoj, smerovy vektor prusecnice dvou rovin je kolmy k normalovym vektorum obou rovin a urci se jako jejich vektorovy soucin. V tomto pripade tedy