Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
potřebuji pomoct s domácím úkolem z fyziky.
Zadání zní takto:
Za jakou dobu vařič o příkonu 1000W ohřeje 2 kg vody z teploty 18°C na teplotu 60°C?
Předem Moc děkuji
↑ Krizanek14:
Zdravím.
A nebyla v zadání ještě účinnost? Bez ní nelze určit výkon.
Jinak, výkon lze spočítat jako:
A odtud vyjádřit čas.
Stojí za to si zapamatovat, že měrná tepelná kapacita vody je kolem 4.2 kJ/(kg K), z běžných látek je to nejvyšší hodnota.
Takže když máš 2kg vody, tak na každý stupeň potřebuješ 8.4 kJ, takže k ohřátí o 42 stupňů to máš 8.4 * 42 = 353 kJ.
Jeden J (Joule) je to samé jako 1 Ws (Watt sekunda), takže 353 kJ = 353 000 Ws. Vařič má 1000W, takže mu to potrvá 353 sekund.
(při výpočtech jsem to dost zaokrouhloval, lze to počítat přesněji, a lepší by bylo použít vzorec z předcozího příspěvku).
↑ Bedlasky:
Přeměna elektřiny na teplo je s účinností 100%, pokud tedy tu topnou spirálu nerozžhavíme tak, že by svítila.
Přenos tepla mezi spirálou vařiče a tou vodou samozřejmě ztráty mít může, stejně tak se může ochlazovat samotná voda.
Pokud to ovšem šikovně narafičíme (vezmeme ponorný vařič a vodu s ním budeme ohřívat v termosce), tak tam žádné ztráty nejsou.
U topných spotřebičů (napájených elektřinou) - jakou jsou třeba přímotopná tělesa, nebo průtokové ohřívače, nebývá zvykem udávat nějakou účinnost. Energie se prostě nemá kam ztratit.
Většinou mlouvíme o účinnosti u zařízení, kde se část energie právě mění na to teplo (což nechceme) - a účinnost udává, kolik energie nám zbude na to, na co ji chceme.
Ale s přeměnou na teplo žádný problém není. Všechno se nakonec přemění na teplo...
↑ MichalAld:
Dobrá poznámka. Já si říkal, že když zapnu nějaký přístroj, jsou tam nějaké ztráty, ale už mě v tu chvíli nenapadlo, že jsou tepelné a nemá to cenu v tomto případě řešit.