Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, potřebovala bych vysvětlit slovní úlohy řešené pomocí Vennových diagramů, nějak to nepobírám ... Děkuji
Autosalon prodává automobily několika značek. Za poslední měsíc bylo prodáno celkem 61 vozů. Automobilů vybavených klimatizací bylo prodáno třikrát více než automobilů značky Škoda. Automobilů Škoda, které nebyly vybaveny klimatizací, bylo prodáno o 6 méně než škodovek s klimatizací. Aut, která nenesla značku Škoda a zároveň nebyla vybavena klimatizací, bylo prodáno o 3 více, než automobilů Škoda bez klimatizace. Kolik bylo prodáno škodovek? Kolik bylo prodáno klimatizovaných vozů jiné značky než Škoda?
↑ Verys:
Nakreslíš si obrázek, třeba takhle:
Množiny:
1 Škodovky
2 s klimatizací
3 bez klimatizace
A začneš dle zadání sestavovat rovnice
Na začátku je jasné že h=0, f=0, protože auto nemůže zároveň mít i nemít klimatizaci.
Za poslední měsíc bylo prodáno celkem 61 vozů: b+c+d+e+f+g+h=61
Automobilů vybavených klimatizací bylo prodáno třikrát více než automobilů značky Škoda: c+d+h+f=3(b+d+e+h)
Automobilů Škoda, které nebyly vybaveny klimatizací, bylo prodáno o 6 méně než škodovek s klimatizací:e+6=d
Aut, která nenesla značku Škoda a zároveň nebyla vybavena klimatizací, bylo prodáno o 3 více, než automobilů Škoda bez klimatizace:g-3=b
Kolik bylo prodáno škodovek?:b+d+e+h=?
Kolik bylo prodáno klimatizovaných vozů jiné značky než Škoda?:c=?
Děkuji, ještě tu mám příklad : 120 studentů absolvovalo testování z angličtiny a němčiny. 82 studentů úspěšně splnilo podmínk yzkoušky z angličtiny, 85 z němčiny. Z nich 77 uspělo u obou zkoušek. Pomocí V. diagramů určetee : a) kolik studentů udělalo zkoušku z angličtiny nebo z němčiny ? b) jen z angličtiny, c) jen z němčiny ... ?
↑ Verys:Obrázek, dva fleky. Jen pes je , pes i kočka je , jen kočka je , žádné zvíře(prostor okolo fleků) je .
a+b=7
d+a=8
b=4
a+c=9
Tahle úloha není nijak těžká, stačí si to nakreslit, popsat a pak sledovat zadání..
A mimochodem, jak ti vyšla ta auta z prvního příkladu?
Už mi pár příkladů vyšlo, jen se občas u něčeho trochu víc zaseknu :-D Ten první mi vyšel 16 škodovek a 37 klimatizovaných vozů ...
Ještě mám dotaz, mám teď příklad : 3. Z 326 žáků určité školy hraje 92 žáků odbíjenou, 143 žáků nehraje fotbal. Právě jeden z těchto dvou sportů pěstuje 213 žáků. Kolik žáků hraje fotbal i odbíjenou?
Takže to je jako: c+d = 143
a+c= 213
A mám dát jakože a+b+c+d= 326 ? (počítá se i to b, když to je jakoby za oboje ? )
Jak můžeš mít auta jen se dvěma kruhy? Máš Škodovky, máš auta s klimatizací a auta bez klimatizace. Tedy tři množiny. S klimatizací sice jsou i škodovky, ale také třeba jiné značky, viz věta:Aut, která nenesla značku Škoda ..
↑ Tychi:
Vím, že je téma vyřešené, ale skutečně jsou škodovky na dva kruhy a jeden obdélník okolo
Auta jiné značky než Škoda a zároveň bez klimatizace budou mimo ty dva kruhy.
Viz např.
http://mobile.matfyz.chytrak.cz/dokumen … my_res.pdf
Osobne by som úlohu vôbec neriešila cez Vennove diagramy.
4 neznáme... škoda s k, škoda b, iné s k, iné b
A stačí len matematicky zapisovať vety zo zadania...
mmch - pravdu má (pokiaľ ide o výsledok) zadávateľka
Stránky: 1