Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o pomoc s touto úlohou. Jedná se o rovnici s komplexními čísly a s parametry (a, b), které jsou rovněž z oboru komplexních čísel. Rovnice je zadána následující maticí:
Matici jsem si nejprve převedl do odstupňovaného tvaru a poté jsem se pokoušel ze vzniklých rovnic vyjádřit hledané proměnné, jenže mi vycházely velmi dlouhé a složité výrazy. Nejsem si také vůbec jistý provedením diskuze, protože s počítáním na množině komplexních čísel nemám příliš velké zkušenosti.
Předem děkuji za jakoukoliv pomoc.
↑ Matthew19:
Ahoj, pouzij Cramerovo pravidlo ;-)
↑ Matthew19:
Tak klicove je, kdy ma soustava reseni. Z Frobeniovy vety vyplyva, ze soustava
bude mit reseni, pokud
. Prave jedno reseni tedy bude existovat, pokud ti vyjde pri uprave na ten odstupnovany tvar posledni radek matice
nenulovy. Pokud vyjde nulovy, potom ma soustava bud nekonecne mnoho reseni (vyjde nulovy i prvek na tretim radku prave strany
) a nebo reseni nema. To, jak slozity je zapis jednotlivych reseni, pak uz zavisi na tom, jak dobre ten zapis umis upravit ;-)
PS: Mne vyslo, ze prave jedno reseni existuje, pokud je
.
↑ laszky: Děkuji, to mi také vyšlo. Jen si nikdy nejsem jistý, jestli se mi do diskuze podařilo zanést všechny možnosti volby pro dané komplexní parametry. Každopádně moc díky za pomoc, aspoň vím, že mám minimálně část příkladu správně.
Stránky: 1