Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pro ty kdo mají stále trpělivost....Kružnice prochází body P a Q a má daný poloměr r. napište její středový tvar.
r=10, P(11,8), Q(-5,-4)
vím že mám udelat dve rovnice tedy:
a 
po roznásobení mám rovnice
a 
po odečtení mi vyšlo
a po úpravě 144-32m-24n=0 takže m i n bude hnusný zlomek. počítam dobře a nebo ne? děkuji
↑ ebabuli:
Ano, teď bych se zbavil zlomků (celou rovnici násobit devíti), odstranit závorky a hurá na kvadratickou rovnici.
↑ ebabuli:
umocňuješ, ty počítáš
, tady získáš devítiny. Vyjde kvadratická s D=0.
↑ ebabuli:
asi to myslíš dobře, ale chybně se vyjadřuješ: nebudeš dělit devíti, ale násobit: 
Zdravím, pokud bys měla příklad v písemce, je daleko rychlejší postup, který ti hned v úvodu radil Al. Jestliže je délka vektoru PQ 20 a poloměr 10, je jasné, že PQ je průměrem kružnice a tedy její střed leží ve středu úsečky PQ. A ten zvládneš vypočítat i bez tužky a papíru. :)
↑ gadgetka:mě ale velikost vektoru nevychází 20 viz
tedy 10 a ne 20 nebo koukám špatně?
a ve složitějším postupu jsem zůstala u 
po úpravě mi vyšlo 
a po úpravě 9 jsem na 
a vyšlo mi 
ve výsledcíh je:
a to aby mi vyšlo tak jak píše Al1 D by měl vyjít 0 a to by výsledek měl být tím pádem 
vidíte někde kde je ta chybka?? :)
↑ ebabuli:
Ukazujem ti, že vzdialenosť PQ je naozaj 20.
↑ ebabuli:

A mmch vzdialenosť bodu P od bodu Q je taká istá ako vzdialenosť bodu Q od bodu P.
Je úplne jedno, ktorým bodom začneš.
Při hledání středu kružnice jsi mohla vyjít i z toho, že střed leží na ose přímky PQ. Sestavila bys její rovnici, střed vyjádřila pomocí jedné proměnné tak, aby vyhovoval rovnici osy a pak využila toho, že vzdálenost SP je 10.
Stejně tak jsi mohla dát do rovnosti vzdálenosti SP a SQ. To ale nic nemění na tom, že nejjednodušší způsob je ten, že zjistíš, že PQ je průměrem kružnice. :)