Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřeboval bych pomoct s příkladem. Máme zadánu relaci s následujícími vlastnostmi: 
Úkolem je určit počet možných relací s těmito vlastnostmi.
Je mi jasné, že každý prvek musí být v relaci se sebou samým, což vyplývá z reflexivity dané relace. Taky jsem si odvodil, že relace musí nutně obsahovat dvojici
, protože obsahuje dvojice
a
, přičemž je kruhová. Tuším, že celkový počet relací se určí za pomoci kombinací, ale nevím, jak na to.
Budu vděčný za vaše rady.
↑ Matthew19: Takovou blbost bych samozřejmě netvrdil. Ale "kruhová a reflexivní" a "ekvivalence" by mohly být ekvivalentní pojmy.
↑ Matthew19: Tam by som vyuzil suvis ekvivalencii a rozkladov.
↑ Matthew19:
Snad to není moc velká blbost.
V tabulce na obr. je minimální relace vyhovující zadaným podmínkám. Vidíš, že je symetrická (geometricky, ne jako relace) podle diagonály "levá nahoře- pravá dole". Vždy, když přidáš nějaký bod, tak stejným argumentem, jakým jsi zdůvodnil
zdůvodníš jeho symterický obraz.
To znamená, že máš k dispozici 10 bodů, které můžeš přidat (můžeš přidávat i body typu
)
Takže vlastně zjišťuješ, kolik existuje podmnožin desetiprvkové množiny. A to už je triviální kombinatorika.
↑ zdenek1: Možná to schéma špatně chápu, ale proč tam není bod např. u dvojice
? Vždyť v reflexivní relaci musí být každý prvek v relaci sám se sebou.
↑ Matthew19:
Pardon, chybí tam
(tj. volných bodů je jen 9)
v podmínce
není, takže (tak jak to chápu) tam být nemusí (ale může)
↑ zdenek1: Já to chápu tak, že relace je na množině X, a proto by každý prvek této množiny měl být sám se sebou v relaci, aby tato relace mohla být reflexivní. Ale je samozřejmě možné, že se pletu.
Stránky: 1