Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak si jdu opět pro radu :)
mohli byste mne prosím trošku nasměrovat :)
zadání: napište středový tvar rovnice kružnice, která prochází body U a V a má střed na dané přímce U(4,5),V(-2,3), 2x+y-3=0 výsledek: 
nevím co mám dělat s tou poslední rovnicí...na ní ma být logicky střed...mám dosazovat nebo co vlastně? :)
↑ ebabuli: Pozri sa na to ako na konstrukcnu ulohu. Mas dva body kruznice a priamku, na ktorej je stred. Ako ho najdes?
↑ ebabuli:
Ahoj. Anebo takto

Odectenim prvnich dvou rovnic ziskas linearni vztah mezi m a n.
A pak spolu s treti rovnici resis soustavu dvou rovnic o dvou neznamych ;-)
↑ vlado_bb: nějak přes velikost...kdyby ty dva body byly naproti sobě tak by se dal vypočítat S, ale pokud nejsou tak nějak přes velikost vektorů??
↑ gadgetka:
Rekl bych, ze osou usecky UV je prave ta primka 28-12x-4y=0. :-)
Osa úsečky je kolmá k přímce a prochází jejím středem. Vypočítáš souřadnice směrového vektoru UV, který je zároveň i normálovým vektorem osy úsečky. Vypočítáš souřadnice středu úsečky UV a máš vše potřebné pro rovnici osy úsečky UV. Pak už jen vyřešíš soustavu dvou rovnic o dvou neznámých (osa úsečky a zadaná přímka, na které leží střed kružnice). :)
↑ gadgetka:
Kdyz na primce 28-12x-4y=0 lezi jak stred te kruznice S[4,-5] tak stred usecky UV T[1,4], tak to bude osa usecky UV, ne? :-)
↑ gadgetka:
Zrejme jsem spatne rozlustil tvoji reakci na moji poznamku:
laszky: Rekl bych, ze osou usecky UV je prave ta primka 28-12x-4y=0. :-)
gadgetka: Neni. :)
V zadani je jina primka: 2x+y-3=0.
To byla moje chyba, já se v tu chvíli nekoukla na zadání a myslela jsem si, že přímka, kterou uvádíš, je ta přímka ze zadání. Ta, na které leží střed kružnice ...
A tady je pomoc pro ebabuli:
![kopírovat do textarea $S_{UV}=\frac{U+V}{2}\Rightarrow S_{UV}[1; 4]$](/mathtex/99/9960b0df4f8940ac8f2891a2e4186dd3.gif)

![kopírovat do textarea $S_{UV}[1; 4]\in o: 3+4+c=0\Rightarrow c=-7$](/mathtex/c3/c3366395e0a396ba0dfa3342bbffdd3e.gif)

A stačí vyřešit soustavu dvou rovnic o dvou neznámých: