Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2009 17:26 — Editoval allergo (13. 05. 2009 17:30)

allergo
Zelenáč
Reputace:   

Nabita nit

Ahoj,
mel bych tu dalsi zajimavou ulohu:
- mame nabitou nit

| - osa y
                                      |
             ______________|______________                       - nit
   _____,______________|______________,___________> - osa x
                                     |
            -a                      0                        a

- delka niti je 2a
- linearni hustota naboje tau=Q/(2*a)
- jaky bude potencial fi(x,y)=?

#2 13. 05. 2009 19:50 — Editoval BrozekP (13. 05. 2009 20:33)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Nabita nit

Jednoduše vyjádřím potenciál v bodě (x,y):

$\Phi(x,y)=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\int_{-a}^{a}\frac{\frac{Q}{2a}\cdot\textrm{d}x'}{\sqrt{(x-x')^2+y^2}}$

a tenhle integrál spočítám:

$\Phi(x,y)=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{2a}\,\ln\(\frac{a-x+\sqrt{(a-x)^2+y^2}}{-a-x+\sqrt{(a+x)^2+y^2}}\)$

Mělo by to být dobře, jen se tam pro y=0 na kladné poloose x nesmí přímo dosadit, ale musí se vzít limita y->0, vyjde pak

$\Phi(x>a,y=0)=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{2a}\,\ln\(\frac{a+x}{x-a}\)$

(tahle zvláštnost vznikla při integrování, vlastně bychom integrování měli provést pro y=0 zvlášť, ne dělat limitu.)

#3 15. 05. 2009 15:12

allergo
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:

Pokud bych chtel vypocist potencialy kolem niti tyk by to bylo takto?:

http://forum.matweb.cz/upload/938-Clipboard03.jpg

A z toho bych moh namodelovat eqipotencialy?

#4 15. 05. 2009 23:37

Pavel Brožek

↑ allergo:

Je ti jasný rozdíl mezi čárkovanými a nečárkovanými x a y? Jak jsem to napsal já to má následující význam: nečárkované x a y jsou souřadnice bodu, v kterém zjišťujeme potenciál. Čárkované jsou pak souřadnice bodu v prostoru, který přispívá k potenciálu v bodě x,y. Přes čárkované souřadnice se integruje (integruje se přes celý prostor, zde je ale nenulový náboj pouze pro y'=0, $x'\in(-a,a)$.)

Ten druhý řádek je nesmysl - program, který jsi pro počítání integrálu použil vyhodnotil čárku jako derivaci, ne jako jinou proměnnou.

Potenciál se dá opravdu spočítat už pouze vypočtením $\Phi(x,y)=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\int_{-a}^{a}\frac{\frac{Q}{2a}\cdot\textrm{d}x'}{\sqrt{(x-x')^2+y^2}}$ (v tom už není žádná fyzika).

Ekvipotenciály bych řešil následovně: Body na jedné ekvipotenciále budou mít potenciál C (pro danou ekvipotenciálu je to konstanta), tedy
$C=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{2a}\,\ln\(\frac{a-x+\sqrt{(a-x)^2+y^2}}{-a-x+\sqrt{(a+x)^2+y^2}}\)$
To můžu přepsat
$C_2=\frac{a-x+\sqrt{(a-x)^2+y^2}}{-a-x+\sqrt{(a+x)^2+y^2}}$,

kde $C_2$ je jiná (kladná) konstanta.

#5 16. 05. 2009 10:15

allergo
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:
Dekuji za vysvetleni spatne sem pochopil vyznamy tech x a y s carkami. Chtel bych se jeste zeptat zda existuje nejaky program ve kterem bych mohl odsimulovat tvary jednotlivych ekvipotencial pro tuto ulohu?

#6 16. 05. 2009 15:48 — Editoval BrozekP (16. 05. 2009 16:15)

Pavel Brožek

Ono se s tím dá ještě pracovat. Jestliže přejdeme do nových souřadnic $r,\varphi$, kde

$ x=\sqrt{a^2+r^2}\cos\varphi\nl y=r\sin\varphi\nl r\in(0,+\infty)\qquad\varphi\in[0,2\pi) $,

tak můžeme potenciál přepsat v nových souřadnicích

$\Phi(r,\varphi)=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{2a}\,\ln\(\frac{\sqrt{a^2+r^2}+a}{\sqrt{a^2+r^2}-a}\)$,

Potenciál bude tedy konstantní na souřadnicových čarách, kde r bude konstantní. Jestliže ze zavedení nových souřadnic eliminujeme úhel $\varphi$ (využitím $\sin^2\varphi+\cos^2\varphi=1$), dostaneme

$\frac{x^2}{a^2+r^2}+\frac{y^2}{r^2}=1$,

což je zřejmě rovnice elipsy s hlavní poloosou $\sqrt{a^2+r^2}$ a vedlejší poloosou r.

Pro vykreslení ekvipotenciál tedy stačí jakýkoliv program schopný zobrazit elipsy.

#7 25. 05. 2009 10:02 — Editoval allergo (25. 05. 2009 12:18)

allergo
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:

Chtel bych se vas jeste zeptat jakym zpusobem jste prisel na prepocet x a y na fi a r a zda by ste mi zde nenapsal postup jakym jste to provedl?

Dekuji

#8 25. 05. 2009 10:22

Pavel Brožek

↑ allergo:

Nerozmím příliš vašemu dotazu - žádné alfa jsem ve svém postupu nenašel. Pokud máte na mysli jak jsem přešel od vyjádření potenciálu v kartézských souřadnicích x,y

$\Phi(x,y)=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{2a}\,\ln\(\frac{a-x+\sqrt{(a-x)^2+y^2}}{-a-x+\sqrt{(a+x)^2+y^2}}\)$

k vyjádření v nových souřadnicích r, phi

$\Phi(r,\varphi)=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{2a}\,\ln\(\frac{\sqrt{a^2+r^2}+a}{\sqrt{a^2+r^2}-a}\)$,

tak to jsem pouze provedl dosazení za x a y

$x=\sqrt{a^2+r^2}\cos\varphi\nly=r\sin\varphi$.

#9 25. 05. 2009 12:23

allergo
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:
Omlouvam se za to alfa to sem se jenom prepsal.

K memu dotazu: chtel bych vedet co vas vedlo k tomu ze jste zrovna vybral fi a r (nemam ted namysli primo pismena ale tento tvar)? A dale sem chtel vedet jakymi upravami jste prevedl puvodni vzorec na ten finalni. Zkousel sem si tyto vypocty v Maple ale nepodarilo se mi to.

Dekuji

#10 25. 05. 2009 13:17

Pavel Brožek

Zkoušel jsem si zobrazit ekvipotenciály

$C_2=\frac{a-x+\sqrt{(a-x)^2+y^2}}{-a-x+\sqrt{(a+x)^2+y^2}}$

pomocí programu Graph a vypadalo to jako elipsy. Zkusil jsem proto zavést souřadnice takové, že souřadnicové čáry budou tvořit elipsy. (Přispělo k tomu také to, že jsem tyto souřadnice už viděl - jsou vhodné také k popisu ekvipotenciál nabité vodivé tyčky).

Zkuste si to spočítat ručně, mělo by to vyjít, jen je to trochu delší počítání: využije se $\sin^2\varphi+\cos^2\varphi=1$, upraví se argumenty odmocnin v čitateli a jmenovateli:

$\Phi(r,\varphi)=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{2a}\,\ln\(\frac{a-\sqrt{a^2+r^2}\cos\varphi+\sqrt{(\sqrt{a^2+r^2}-a\cos\varphi)^2}}{-a-\sqrt{a^2+r^2}\cos\varphi+\sqrt{(\sqrt{a^2+r^2}-a\cos\varphi)^2}}\)$

provede se odmocnění, čitatel a jmenovatel se rozloží na součin a zlomek se pokrátí.

#11 25. 05. 2009 19:40

allergo
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:

Dekuji. A uz snad jen naposled bych se chtel zeptat jakym zpusobem jste zadal ekvpotencialy do programu? :)

#12 25. 05. 2009 19:51

Pavel Brožek

Jde o vykreslení křivky zadané implicitně. V programu Graph je to tlačítko "Vložit novou rovnici nebo nerovnici" (F6). Už stačí jen pro konkrétní křivku zvolit konkrétní hodnoty $a$ a $C_2$.

Zápatí