Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám napsat matici symetrii osy o, která prochází počátkem. V druhém případě neprochází počátkem.
Jediné co jsem k tomu našel byly podmínky :
T(au + bv) = aT(u)+bT(v)
Může mi někdo vysvětlit, o co se jedná a jak se souměrnost osy napíše maticí?
↑ vlado_bb:V tom se právě ztrácím, nemůžu přijít na to, jak zapsat souměrnost osy maticí a taky tomu nerozumím. Mám na mysli osovou souměrnost zapsanou maticí.
↑ vlado_bb:Zatím čerpám jen z přednášek, literaturu na toto téma zatím nemám. Je něco, z čeho se vyplatí čerpat?
↑ Servv: Lubovolny uvod do linearnej algebry, ale prednasajuci urcite nieco odporucil. Mohol by som aj naznacit nejaky postup riesenia, ale vzhladom na to, ako si povodnu otazku sformuloval, by to bolo zbytocne. Pozri sa na zakladne pojmy o linearnych zobrazeniach a ich maticiach.
↑ Servv:
Vzhledem k tomu, ze se jiz ostatni rozhodli neposkytovat tazateli zadnou radu, dovolim si, paklize to projde cenzurnim rizenim, alespon jemne naznacit...
Ahoj ↑ Aspro1:
Vektorova rovina ma vzdy dim 2.
( tak skus zovseobecnit co pise ↑ laszky: - pozdravujem)
Tvoj druhy pripad sa riesi v afinnych priestoroch.
Ahoj,↑ vanok:
našel jsem si Algebru od ČVUT napsáno panem Nagym a Tauferem.
Moc moudrý ale nejsem z toho jak zapsat např. středovou souměrnost nebo osovou souměrnost (která neprochází počátkem). V Geogebře to udělat umím ale nevím jak to zapsat na papír.
O osové souměrnosti chápu, že to je vlastně transponovaná matice která se rovná netransponované matici, když si teda najdu nějaký vektor a použiju na něj matici, tak mi vyjde obraz toho vektoru.
O středové souměrnosti jsem nic nenašel a potřebuji vědět jak ji zapsat.
↑ Servv:
Ahoj.
Možná jde o to vyjádřit v AG osovou symetrii (tedy jakési zobrazení) vzorcem tvaru
[u, v] = f([x,y]) (v rovině) resp. [u, v, w] = f([x,y,z]) (v prostoru) a zapsat ho pomocí
jakési matice.
Já tu matici také neznám, ale pokusím se ukázat způsob, jak k ní dojít. Předopkládejme,
že jde o osovou souměrnost v rovině.
Osa nechť má rovnici ax + by + c = 0 ,
R[r, s] nechť je bod souměrně sdružený s bodem P[p, q] podle uvedné osy.
To znamená, že
1. vektor R - P je kolmý k ose, tudíž je násobkem vektoru (a, b) ,
2. střed S úsečky PR leží na ose souměrnosti, čili vyhovuje její rovnici.
Když tyto podmínky vyjádříš algebraicky a trochu si s nimi pohraješ, měl bys obdržet
požadované.
Pro trojrozměrný případ by bylo nutno vyjádřit osu parametricky.
Ahoj ↑ Servv:,
Tvoja otazka je zaujimava.
Iste by bolo uzitocne sa nad tym trochu zamysliet.
Prva metoda.
Pre niekoho, co ma spomienky zo ZS a SS myslienka kolegu ↑ Rumburak: ( pozdravujem) sa da prelozit takto: Vector
ortogonal na priamku
rovnice
, a nech
je obraz bodu
. Potom existencia realneho cisla
takeho,ze 

characterizuje tvoju symetriu.
Tak to vyuzi. ( Ako prve urci
a potom napis rovnice transformacie).
(Poznamka: tato metoda funguje aj pre neortogonalne symetrie)
↑ vanok:,
Pre istotu napisem este ako sa najde
:
Mame 
Co da:
.
A zvysok je ozaj jednoduchy... ze.