Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám úkol zjistit jakou musí mít trojúhelník podmínku (jakýkoliv trojúhelník) aby těžnice jedné z jeho stran svírala pravý úhel.
Dostal jsem se asi tak daleko že vím že to má co dělat s poměrem stran, tudíž pyth. větou ale dál jsem se nedostal.
Můžete mě nasměrovat správným směrem? Nemohu za boha přijít na to, při jaké kombinaci poměrů stran by vznikl pravý úhel u těžnice.
Ak so stranou, tak sa zameraj na to, v ktorom trojuholníku splýva ťažnica s výškou, lebo výšky trojuholníka sú na strany kolmé..
↑ Aspro1:
Ale načo? Alebo je to vtip?
Veď je to úplne triviálna výpočtová úloha -postup naznačil Al1 (strany pomocného trojuholníka sú všeobecne známe časti 2 ťažníc a 1 strana trojuholníka, vzťah napísal Cheop...)
Naozaj to treba nechať na zadávateľovi, ako radí Al1 :-)
Obrázek mi z mobilu nejde nahrát, tak se to pokusím vysvětlit. Mám libovolný trojúhelník a mám vymyslet podmínku, aby alespoň jedna jeho těžnice svírala pravý úhel k druhé těžnici. Zminoval se, ze se tam pouzije pythagorova veta. Takze me napadlo, ze by pomer stran musel byt 1:2:2 tudiz rovnorameny.
↑ Servv:
A ten rovnoramenný troj. je výsledkem tvého výpočtu? To mi nesedí.
Pythagorova věta je dobrý nápad, vede k podmínce
. Můžeš vyjádřit i strany a, b a případně je dát do poměru.
edit: hledaný troj. může být i rovnoramenný, např.
↑ Servv:
Ahoj.
Čo máš stále s tým pomerom?
Mimochodom - pomerom čoho?
Veď je to úplne triviálna výpočtová úloha -postup naznačil Al1 (strany pomocného trojuholníka sú všeobecne známe časti 2 ťažníc a 1 strana trojuholníka, vzťah napísal Cheop...)
Hint:
Na aké časti delí priesečník ťažníc (čiže bod zvaný ťažisko) jednotlivé ťažnice?
Akou časťou ťažnice je spojnica vrcholu a ťažiska?
No a to treba využiť...
Keď si obrázok nakreslíš, tak to okamžite vidno, zbytočne to komplikuješ.
↑ misaH:
Mel jsem na mysli pomer stran, s tim co jsem sem psal, by platilo, ze by troj byl rovnoramenny.
Dělí je na 2/3 a 1/3, s tím, že delší část těžnice jde do vrcholu.
Když tedy použiju podminku, ktera zde byla napsana, tak to bude znamenat, ze strana c bude tak dlouha, aby z pomocneho troj. vznikl trojuhelnik svirajici v tezisti pravy uhel, tudiz si z pomoc. troj. udelam rovnoramenny. Chápu to správně? Pokud ne, jaky troj. z nej ma tedy vzniknout ?
Jen bych potřeboval vysvětlit, proč je v podmince c=2/3...
ta a tb, proč jsou teznice na druhou a pod odmocninou? Tomu nějak nerozumím proč.
↑ Servv:
Rovnoramenný určite nie.
Prečo myslíš, že rovnoramenný? Ťažnice predsa vo všeobecnosti nie sú všetky rovnako dlhé...
Proč
?
Lebo pomocný trojuholník je pravouhlý a tudíž preň platí Pytagorova veta.
Keď si ju napíšeš pre pomocný trojuholník so stranou c a dvoma tretinami každej z ťažníc na a a b, tak dostaneš vzťah pre druhú mocninu c a ten po vyjadrení c a zjednodušení dá ten výraz od Cheopa na ktorý sa pýtaš.
Veď si to nakresli...
Nakoniec ti možno naozaj pomôže rysovanie cez tú Talesovu kružnicu ako radí Aspro1 (sorry) aby si pochopil, že tam rovnoramenný pomocný trojuholník (ani celý) byť nemusí...
:-)
Tak fajn ... drž sa
Tu je obrázok v Geogebre. Po červenej polkružnici sa dá (v Geogebre) hýbať ťažiskom a tým sa mení tvar trojuholníka (veľkého aj pomocného), pričom sa pravý uhol medzi ťažnicami zachováva:
↑ Servv:
Takže (vychádzala som z označenia na mojom obrázku):
Zapísala som až 4 Pytagorove vety:
pre c a potom pre 1/2a, 1/2b a 1/2c
Rovnice som zrátala a dostala som, že
No a k tomu platí vzťah od Cheopa
Na pravej strane som potrebovala koeficient 4/9 a nie 2/3, tak som celú 1. rovnicu vynásobila dvoma tretinami.
Potom som už pravú stranu nahradila podľa rovnice od Cheopa a dokončila úpravu rovnice.
Snáď je to správne...
Čo sa mi hlavne nezdá - výsledný vzťah je pre c ...
Ďalej môže byť problém s vyjadrením Pytagorovej vety pre polovicu c - na to som spustila kolmicu zo stredu strany c k ťažnici na a. Úseky na ťažniciach sú potom tretiny ťažníc...
Možno sa dá využiť aj goniometria a je to možno aj jednoduchšie, ale mne sa nechce paprať sa v tých trojuholníkoch - možno niekto iný...
↑ misaH:
Šel jsem na to trochu jinak. V geogebře jsem si udělal trojúhelník, který má 90 stupňů v těžišti. Potom jsem použil pyth. větu pro každý z pomocných trojúhelníků. Z toho mi vyšlo tohle:
Tohle by se dalo brát jako vztah 3 stran, nebo ne ? Když jsem se ho ptal, říkal, že nejlépe se na to půjde, když se nejdříve vytvoří troj. s tím pravým úhlem v těžtišti a od toho se to odvodí. Zmiňoval také středy stran (proto jsou spodní dva řádky vynásobeny dvojkou, aby mi to dalo celou stranu a ne jen polovinu). Podle geogebry, mi tohle vychází a jsem podle toho schopen vypočítat délky stran, pokud tam je pravý úhel.
Není u toho tvého výpočtu chyba? Vztah cheopa byl: