Dobrý den, potřeboval bych poradit s tímhle příkladem.
V mongeovém promítání zobrazte rotační kužel daný vrcholem V=[-4,5;9;0], rovinou ϱ=(2;−3;2) a bodem jeho pláště M = [−1;5;1].
↑ Lukáš_Michna:
Hezký den.
Řekl bych, že
1. Pata kolmice spuštěné z vrcholu V na rovinu podstavy kužele je středem S jeho podstavy.
2. Průsečík P přímky dané body V, M s rovinou podstavy leží na obvodu podstavy kužele.
3. Např. v otočení roviny podstavy na některou z průměten sestrojit kružnici podstavy ve skutečné velikosti. Tuto promítnout zpět do roviny podstavy (---> elipsa v obou průmětnách).
4. Z vrcholu V vést tečny na průmět podstavy (= obrys průmětů kužele).

↑ Jj:
Děkuji za odpověď, ale stále tomu nemohu přijít na kloub. Došel jsem k tomu, že mám otočenou kružnici, kterou jsem udělal pomocí otočení středu a toho bodu P (který je poloměr té kružnice spojením se středem). Ale dále nevím jak pokračovat.
↑ Lukáš_Michna:
Chtělo by to sem dát obrázek, jak to vypadá.
[re]p574529|Lukáš_Michna[/]
Pokud předpokládáte správnost vaší dosavadní konstrukce, tak využijte afinitu mezi kružnicí a jejím průmětem v průmětně, v níž pracujete. Osou afinity je příslušná stopa roviny:
- na kružnici vyznačte koncové body průměru rovnoběžného s osou a průměru kolmého na osu. Tyto body promítněte zpět do roviny ---> poloha i délka poloos elipsy průmětu.
- hlavní osa elipsy bude rovnoběžná se stopou (délka = 2x poloměr kružnice), vedlejší osa bude "zkrácená".
Edit: Až teď vidím obrázek, řekl bych, že je v pořádku.

↑ Jj:
Zveřejnil jsem jak to zatím mám. Vůbec nevím, zda je to vůbec dobře. Za každou radu budu rád. Děkuji
↑ Lukáš_Michna:
Ještě to trochu zkontroluju a dám vědět, na první pohled dobrý.

↑ Jj:
Ta první odrážka, ty body průměru s jakou osou má být rovnoběžná?
Už vím, ale pořád stále nevím jak zjistit přes afinitu ty vedlejší osy.
↑ Lukáš_Michna:
Myšleno s osou afinity, tzn. to zn. v tomto případě s nárysnou stopou roviny.
Jinak - já teď musím odjet, dostanu se k tomu až večer, pokud to bude stačit.

↑ Jj:
V pohodě ;)
↑ Lukáš_Michna:i
Tak až teď a hned problém konstrukce. Dobře to bylo jen na první pohled, teď když jsem našel čas:
Nejsou v pořádku průsečíky přímek VS, MS s rovinou. Z obrázku je patrné, že jejich nárysné průměty leží na nárysné stopě zadané roviny, což je trochu mimo (to by jejich půdorysné průměty musely ležet na ose x12. ---> Není od věci při konstrukci kontrolovat (využitím hlavní přímky), zda průsečík skutečně leží v dané rovině.
Mrzí mě, že jsem byl slepý (jako stařík už možu), ale nezbývá než konstrukci opravit.
K využití afinity: Obrazem přímky, která protíná osu afinity, je rovněž přímka, která protíná osu afinity v tomtéž bodě (totéž symetricky ve vztahu přímky obrazu k přímce vzoru). Takže pokud je třeba zjistit vzor k obrazu nějakého bodu C0 ležícího na otočené kružnici:
- vést přímku a0 body K0, C0 a sestrojit její průsečík P s osou afinity,
- vést přímku a2 body K2, P (tedy pokud bude poloha bodu K2 v pořádku),
- pak vzor bodu C0 = průsečík a2 a kolmice z bodu C0 na osu afinity.

↑ Jj:
Tak teď jsem z toho úplně vedle. Mohu se zeptat, kde bude ležet ten střed a bod, který vznikne spojením VM?
↑ Lukáš_Michna:
Použít krycí přímku, raději dávám obrázek.