Dobrý den,
pokud mám zadání: vyjádřete vztah pro povrch pravidelného šestibokého jehlanu s podstavou vepsanou do kružnice s poloměrem r a výškou v.
Vyšlo mi:
S = (tg(30)*v*v/2*12) + (v * r / 2 * 6)
Vycházím z toho, že:
- podstava (tg(30)*r*r/2*12) je 12 trojúhelníků, kdy jedna strana trojúhelníku má stranu stejnou jako poloměr r, dále znám úhel 30° (360°/12=30°), takže pomocí tg zjistím druhou stranu a jelikož je trojúhelnik pravoúhlý, mohu použít vzorec pro obdélkík a poté výsledek vydělit dvěma (a vynásobit 12, protože trojúhelníků je 12)
- plášť (v * r / 2 * 6) může být obdélník, kde vypočítám obsah vzorcem a * b, vydělím dvěma (= trojúhelník) a poté vynásobím šesti (počet boků)
Prosím o radu, jestli jde o správný postup.

↑ alfix:
To ani zďaleka.
Po prvé: podstava pravidelného šesťbokého ihlanu je tvorená pravidelným šesťuholníkom.
Je vôbec možné rozdeliť pravidelný šesťuholník na desať zhodných trojuholníkov?

↑ alfix:
Tak to by sme mali, môžeme pokračovať ďalej. Teraz správne vyjadri obsah pravouhlého trojuholníka, ktorý máš vyznačený na obrázku.
A snaž sa prosím zachovať označenie prvkov a dĺžok v príklade. Je mi jedno či použiješ značenie z prvého príspevku alebo z obrázku, ale používaj iba jedno z toho.

Čítaš vôbec to, čo ti píšem? Znova si použil iné značenie - a tentokrát pre zmenu úplne nové!!!
S tvojim súhlasom navrhujem odteraz používať nasledovné značenie:
- kratšia odvesna v pravouhlom trojuholníku
- dlhšia odvesna v pravouhlom trojuholníku, súčasne VÝŠKA na stranu
v pravouhlom trojuholníku
- polomer kružnice opísanej podstave nášho ihlana, súčasne PREPONA v pravouhlom trojuholníku
- výška ihlana
Čo sa týka výpočtu - potrebuješ si vyjadriť
, lebo túto hodnotu nepoznáš. Ty si si však vyjadril
, ktoré sa dá vyjadriť omnoho jednoduchšie cez polomer.
A tg 30° je tabuľková hodnota, takže ju môžeš rovno dosadiť do vzorca. Osobne by som však miesto tangensu uprednostnil inú goniometrickú funkciu...
↑ Ferdish:
Obávam sa, že nemôžeš odvesnu označiť r, keď je to podľa zadania polomer kružnice opísanej podstave.
Zadávateľ si proste situáciu nevie predstaviť, zrejme ani nepozná vlastnosti pravidelného šesťuholníka.

↑ misaH:
Pokiaľ sa k tomu sám nevyjadrí, nechcem robiť žiadne unáhlené závery.
Pre mňa za mňa nech si to značí ako chce. Beztak zostanú vo výslednom vzťahu len dva parametre - polomer kružnice a výška ihlana.
Nech však značenie ostane pevné a nemenné od začiatku až do vyriešenia príkladu. Inak z toho vzniká chaos, ako môžeš vidieť...
Omlouvám se, ale ani z jednoho zadání nebylo patrné, jak označit stranu a, tak jsem udělal nový nákres. Ostatní jsem neměnil.. respektive mohl jsem v nejnovějším náčrtku označit a jako a/2 a pak by to korespondovalo, to je fakt.
Nechme tedy tvoje značení, které odpovídá i poslednímu náčrtku akorát s rozdílem, že r0 je přepona (že je to poloměr kružnice opsané nemusíme řešit, ten poloměr neznáme a myslím, že ani nepotřebujeme) a r je kromě delší odvěsny také poloměr vepsané kružnie.
mishaH: r je ale podle zadání poloměr kružnice VEPSANÉ podstavy, takže r by opravdu měla být delší odvěsna.
r tedy ze zadání podle mě znám, protože je to poloměr kružnice vepsané a tím pádem by měl být minimálně výpočet ze příspěvku #6 správně. Opravte mě prosím, pokud se pletu.

↑ alfix:
Polomer a ani výšku ihlana síce nemáš zadané konkrétne, ale vystupujú v úlohe ako parametre.
To znamená, že keď nakoniec dospeješ k výslednému vzorcu pre povrch ihlana, tak v tom vzorci budú jedinými neznámymi práve tieto dva parametre - všetky ostatné (neznáme) prvky vo vzorci budú vyjadrené práve cez ne.
Ad opísaná/vpísaná kružnica - tak tento omyl som si všimol až teraz, ospravedlňujem sa. Avšak prečo je potom v nákrese zaznačená aj kružnica OPÍSANÁ podstave??? Zbytočný zavádzajúci krok, ktorý spôsobil viac škody než úžitku...
Takže, aby teraz už NAOZAJ nedochádzalo k omylom a zmätkom navrhujem urobiť nový náčrt s podstavou a kružnicou nemu VPÍSANOU a riadne a napevno zaznačiť všetky dĺžky a prvky, ktoré budeme k výpočtu obsahu podstavy potrebovať.
↑ Ferdish:
Citát zo zadania:
s podstavou vepsanou do kružnice s poloměrem r
to znamená, že r je polomer o p í s a n e j kružnice.
A prečo sú dva polomery? Lebo zadávateľ našiel taký obrázok na internete.
...

↑ misaH:
Boha jeho, to je bordel, na toto fakt nemám nervy. A ako jednoducho ten príklad vyzeral...
Ak chceš, rád ti tento príklad kompletne prenechám. Mám totiž aj iné veci na práci, než tu veštiť z jasnovideckej gule resp. zo zadávateľovej hlavy správnosť/nesprávnosť zadania príkladu.
↑ alfix:
Čakajú ťa 2 úlohy, lebo povrch toho ihlana sa skladá z pravidelného 6-uholníka a šiestich bočných rovnoramenných trojuholníkov.
Ty máš vyrátať ten povrch, keď poznáš polomer kružnice šesťuholníku opísanej a výšku toho ihlana.
Na to potrebuješ vedieť vyrátať
1. obsah toho 6-uholníka
2. obsah tých šiestich bočných 3-uholníkov
Šesťuholník:
Základná vec:
Pravidelný 6-uholník sa skladá zo 6 rovnostranných trojuholníkov (vieš prečo) ?
Takže dĺžka AJ sa rovná polovica r, pričom r je dĺžka AB, rovnako aj dĺžka AH aj dĺžka BH.
Na výpočet obsahu trojuholníka potrebuješ poznať dĺžku JH.
Je na tebe, či zvolíš goniometriu alebo Pytagorovu vetu.
↑ Cheop:
No - keď sa vieš nabifliť "vzorce"...
Na ZŠ sa v tomto prípade znalosť "vzorca" neočakáva, aspoň tu u nás, pokiaľ viem. Tu sa už na ZŠ neučí ani základná goniometria (a ani značná časť algebry - rozklady na súčin, lomené výrazy, sústavy rovníc...).
Ale je mi to jedno, nech si každý robí, čo uzná za vhodné...
Díky za postrčení. To, že těch 6 trojúhelníků v podstavě je rovnostranných mi nedošlo. Teď podle tvých rad chápu, že r (z prvního zadání) je jedna strana trojúhelníku a stačí tedy dopočítat výšku, abych použil vzorec S = a * Va / 2.
Takže:
JH = sqrt(r^2 - (r/2)^2)
tedy S podstavy by mělo být:
S = 6 * (r * sqrt(r^2 - (r/2)^2) / 2)
Zdravím, můžeš si vzorec usnadnit:
obsah trojúhelníku obecně je
a ty těch trojúhelníků máš 6:
Po dosazení:
P. S. V tvém vzorci jsi místo "umocnítka" ^ použil zřejmě omylem *. A nikoli S podstavy, ale tys napsal jen vzorec pro obsah jednoho trojúhelníku z podstavy. :)
gadgetka: Ahoj, moc děkuji, upravil jsem si to.
misaH napsal(a):
↑ Ferdish:
Citát zo zadania:s podstavou vepsanou do kružnice s poloměrem r
to znamená, že r je polomer o p í s a n e j kružnice.
...
Díky, až teď mi došlo, jak je to myšlené. Já kružnici považoval za vepsanou a on je do ni vepsaná ta podstava.. pak už mi to dává smysl.
Zbývá tedy dopočítat S plášťě - 6 trojúhelníků, kde známe délku jedné strany (= r) a její výšku (v), takže by měl fungovat vzorec:
Spl = 6 * ((r * v) / 2)
Říkám to správně?
To mi vůbec nedošlo. Těžko se mi představuje vztah té opsané kružnice k jednotlivým trojúhelníkům v plášti, ale řekl bych, že spodní strana těch šesti trojúhelníků bude rovna hodnotě r, takže si představím trojúhelník, který má spodní stranu r/2, kolmou ke straně o délce, která je rovno výšce jehlanu a tak si dopočítám výšku trojúhelníků v plášti:
sqrt((r/2)^2 + v^2)
Obsah jednoho trojúhelníku v jehlanu tedy:
S = ((r * sqrt((r/2)^2 + v^2)) / 2)
Spl = 6 * ((r * sqrt((r/2)^2 + v^2)) / 2)

↑ alfix:
Opakujem - výška ihlanu sa nerovná výške "plášťového" trojuholníka.
Hľadaná výška je preponou v pravouhlom trojuholníku, ktorého kratšiu odvesnu tvorí výška nám už známeho "podstavového" rovnostranného trojuholníka, a dlhšiu odvesnu tvorí výška ihlanu.
Ak by si si to zakreslil do 3D náčrtu tvojho ihlanu, tak by ti to pravdepodobne začalo dávať zmysel...
Díky za další nápovědu. Pokud tě chápu správně, tak počítáme toto:
? = sqrt((r/2)^2 + v^2)
Ale není mi jasné, jak mi tohle číslo pomůže k výpočtu povrchu pláště jehlanu.
Původně jsem totiž zamýšlel počítat s těmito hodnotami (ta spodní hrana by měla mít délku jako r ze zadání):
Moc děkuji za trpělivost. :(