Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Mám vypočtené zadání s úkolem najít v bodě mínus nekonečno asymptotu.
Zadání = 
Výpočet : 
Chci se zeptat, co se dosadilo za x (předpokládám že - nekonečno ale to bych měl zlomek nekonečno/nekonečno, což je neurčitý výraz, ne?) a proč je x ve jmenovateli v absolutní hodnotě?
Děkuji
↑ Servv:
Ahoj. Koukni se do příspěvku ↑↑ Rumburak: , kde je metoda vyložena.
Ale uvědom si rozdíl mezi asymptotou ve vlastním bodě a asymptotou v bodě nevlastním (tj. v plus nekonečnu
resp. minus nekonečno). "Tvoje" funkce má asymptotu i v bodě x = -4/3 (o rovnici x = -4/3).
"proč je x ve jmenovateli v absolutní hodnotě?" Já ho vidím spíše v čitateli. Odůvodnění:
,
kde
.
↑ Rumburak:
Ahoj. Z tvého příspěvku jsem to moc nepochopil. Zároveň si procházím jiné zdroje na internetu a hledám způsoby jak to "udělat".
Mám podobné příklady jako ten, co jsem se již psal i s výsledkem, ale mám problém zjistit zda je výsledek v + či -.
Sice chápu, proč je absolutní hodnaota v čitateli, ale nevím co se za x má dosadit aby mi to vyšlo správně, zbytek příkladu chápu a jsem schopen spočítat. Předpokládám že jsou asi 2 metody, jedna v bodě - nekonečno a druhá v bodě + nekonečno.
Mohl by jsi prosím vysvětlit na tomhle příkladě, co se dosadilo za x které jsem vytknul z odmocniny a závorky?
↑ krakonoš:
Tak v tom případě se za x dosadilo mínus, tím pádem to bylo x/-x, nebo ne?