Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Požádala mě kamarádka o pomoc při výpočtu determinantu pomocí rozvoje řádku a sloupce.
"Rozvojem dle 2. Řádku a 3. Sloupce určete determinant."
Už je to dlouho, co jsem tohle dělal, tak jsem si to našel a všude se uvádí rozvoj pouze pomocí jednoho z nich, buď sloupce nebo řádku, počítám, že se to dá asi nějak zkombinovat, ale nejsem si jistý jak. Jak se postupuje při tomhle zadání?
Už si nepamatuji jak se zadává v latexu matic pro lepší čitelnost, tak se omlouvám.
Matice je:
1 1 1
2 2 1
1 1 2
Děkuji
↑ Prochycz:
Dobrý den.
Ano, rozvoj buď podle řádku, nebo podle sloupce. Takže bych řekl, že má kamarádka provést rozvoj zvlášť oběma způsoby.
↑ Prochycz:
Rozvoj podle radku a sloupce najednou skutecne existuje a to podle Laplaceovy vety.
↑ krakonoš:
Zdravím.
Musím se přiznat, že jsem se s tím nesetkal. Je možno napsat jak?
↑ krakonoš: Pripajam sa - bolo by mozne ukazat to na matici 2x2?
↑ vlado_bb:
je uveden priklad v ucebnici sbirka resenych prikladu z matematiky.Jak se sem vklada fotka?
↑ krakonoš: Staci ak uvedies rozvoj determinantu
podla prveho riadku a zaroven prveho stlpca.
↑ vlado_bb:
Asi
.determinant,kde v prvnim radku je a,a.Ve druhem radku b,c.To cele krat 0.
Ja to pochopila tak ze si vezmeme prvni radekt.j vektor (a,b) a 1.sloupec t.j vektor (a,c) a vezmeme vsechny moznosti,jak kombinovat jejich souradnice.Tady je to prvni s prvni bude v prvnim radku determinantu.A druha s druhou bude ve druhem radku determinantu.Prvky se nachazeji v prvnim ,druhem radku,v prvnim ,druhem sloupci,proto
.Doplnek tam uz neni zadny,uz nezbyvaji radky a sloupce vyskrtnute.
Takto se mi to zda podle vzoroveho jednoho prikladu,s touto metodou nemam zkusenosti.Znam normalni postup pres Sarusovo pravidlo,nebo ortog doplnky,zakryvanim jednotlivych prvku a pocitani subdeterminantu.
Ta metoda bude asi urcena pro vyssi n,musel by si to clovek vyzkouset ,a ze vysledek odpovida jine metode.
krakonoš napsal(a):
↑ vlado_bb:
Asi.determinant,kde v prvnim radku je a,a.Ve druhem radku b,c.To cele krat 0.
O tom dost pochybujem. Ste si ista?
↑ vlado_bb:
Vychazim z vzoroveho prikladu.Jinak v knizce nic neni. Ale u matice 4x4 je doplnek rozmeru 2x2 pri zakryvani dvou sloupcu.Takze z toho usuzuji,ze matice musi mit vetsi rozmer.Ve skole jsem o teto metode nikdy neslysela.
↑ krakonoš: V poriadku, aky je teda rozvoj determinantu podla
podla prveho riadku a stlpca sucasne?
↑ vlado_bb:
Radeji si to jeste vyzkousim na ciselnych prikladech podobnych tem,co poslal student.V metode tvorime soucty vsech soucinu subdeterminantu s jejich dopnky.
Nejlepsi je si vzit ciselne priklady matic3x3 a vysledek porovnat se Sarusovym pravidlem.A tim si osvojit metodu.
↑ krakonoš: Prosim teda o vyjadrenie sa k vasmu tvrdeniu "Rozvoj podle radku a sloupce najednou skutecne existuje a to podle Laplaceovy vety."
↑ krakonoš:
Pod textarea sú tlačidlá, jedno je Upload obrázků...
↑ vlado_bb:
Urcite se delaji rozvoje podle dvou sloupcu a podle radku a sloupce to zrejme nejde.Jeste se nad tim zamyslim.
↑ krakonoš: Navrhoval by som opacne poradie. Najprv sa zamysliet a az potom pisat na forum tvrdenia ako "Rozvoj podle radku a sloupce najednou skutecne existuje a to podle Laplaceovy vety."
↑ vlado_bb:
Jenze to je tezke.To ze zadani neni spravne,jsem v zivote poznala malokdy. Tady ve foru je to vsak uz temer na dennim poradku.😊
↑ krakonoš:
A máš tú fotku?
Veď ju postni, nič zložité to nie je.
Poznamka, tu su dobre vysvetlene Lapacove vzorce, co sa tyka vyjadrenia determinantu radu n, vdaka jeho komatricam ( alebo sa povie tiez adjugovanym maticam).
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Comatrice
Alebo aj tu
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Laplace_expansion
Normalne sa to uci v prvocislo rocniku VS.
Stránky: 1