Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 11. 2018 21:06

Kleanthés
Pozice: Student
Reputace:   

Věta o spojitosti složené funkce - důkaz

Zdravím, chtěl bych vám ukázat své vysvětlení důkazu o spojitosti složené funkce v bodě. Jak se uvedená věta dokazuje jsem se díval, ale nejsem si jist, zdali všemu správně rozumím. Prosím tedy o kontrolu správnosti a vyjádření k srozumitelnosti důkazu.

Věta:
Budiž funkce y=g(x) spojitá v bodě a; dále budiž funkce f(y) spojitá v bodě g(a). Potom funkce f(g(x)) je spojitá v bodě a.

Důkaz:
Vyjdeme z předpokladu věty.

$g(x): \forall \varepsilon _{1} \exists \delta _{1}$ tak, že $|x-a| < \delta _{1}\Rightarrow |g(x)-g(a)|<\varepsilon _{1}$
$f(y): \forall \varepsilon _{2} \exists \delta _{2}$ tak, že $|y-g(a)| < \delta _{2}\Rightarrow |f(y)-f(g(a))|<\varepsilon _{2}$

Můžeme zvolit $\varepsilon _{1}=\delta _{2}$ a dostáváme tak tvrzení ve tvaru

$(A \Rightarrow B) \wedge (B \Rightarrow  C)$

Z toho ovšam plyne $A \Rightarrow C$ tedy $|x-a| < \delta _{1} \Rightarrow |f(g(x))-f(g(a))|<\varepsilon _{2}$

Tím je věta dokázána.

• (téma jako vyřešené označil(a) Kleanthés)

#2 13. 11. 2018 22:16

krakonoš
Reputace:   34 

Re: Věta o spojitosti složené funkce - důkaz

↑ Kleanthés:
Na prvni pohled chybu nevidim.Mohou se i jini vyjadrit.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#3 14. 11. 2018 14:25

Kleanthés
Reputace:   

↑ krakonoš:
Já dosti zápolil s Jarníkovým důkazem, než jsem ho (snad) pochopil a přepsal jej právě do této podoby, která mi osobně připadá srozumitelnější. Vím, že matematici moc nepoužívají symbol pro implikaci, ale není mi jasné proč.

Tady je ten Jarníkův důkaz.
//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-11/01840_IMG_0013.jpg

#4 14. 11. 2018 14:39

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   145 

Kleanthés napsal(a):

↑ krakonoš:
... matematici moc nepoužívají symbol pro implikaci, ale není mi jasné proč.

Pretoze vzajomne suvislosti formul su zrejme zo sprievodneho textu.

#5 14. 11. 2018 16:26

Kleanthés
Reputace:   

↑ vlado_bb:
Proč psát nějaký text, když můžu použít jasný a stručný symbolický zápis? Proč používat místo symbolu implikace dvojtečku?

#6 14. 11. 2018 16:33

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   145 

↑ Kleanthés: Dvojbodku nepoužívam, ale súvislý text preto, lebo beriem ohľad na čitateľa. Mne osobne sa neporovnateľne lepšie číta normálny text, ako postupnosť formul bez sprievodných slov.

#7 14. 11. 2018 17:15

Bati
Reputace:   191 

Ahoj ↑ Kleanthés:,
to, co jsi napsal je jen jakesi schema, jak se ta veta dokazuje, ale neda se to povazovat za dukaz. Mas 2 predpoklady: f je spojita a g je spojita. A ted resis ulohu, ze dostanes nejake epsilon>0 a musis rict jak k nemu zkonstruovat delta, aby |f(g(x))-f(g(x_0))|<epsilon pro vsechny x z delta okoli x.

#8 14. 11. 2018 18:18

Kleanthés
Reputace:   

↑ Bati:
Ahoj, to "schéma" jen říká, že jsem použil přímý důkaz, aby to čtenáři bylo jasné (nechtělo se mi totiž vypisovat, co znamenají A, B a C).

$|x-a| < \delta \Rightarrow |g(x)-g(a)|<\eta  \Rightarrow  |f(g(x))-f(g(a))|<\varepsilon$

Tedy

$|x-a| < \delta \Rightarrow  |f(g(x))-f(g(a))|<\varepsilon$

a f(g(x)) je v bodě a spojitá.

#9 14. 11. 2018 19:46

Bati
Reputace:   191 

O to mi neslo. Zeptam se teda znovu: Rekneme, ze ti zadam epsilon=1. Jak zvolis delta? Z dukazu musi byt tohle jasne (nebo aspon to, ze takove delta existuje).

#10 14. 11. 2018 20:52

Kleanthés
Reputace:   

↑ Bati:
Z důkazu by mělo vyplývat, že takové delta existuje (ano, jeho přesnou hodnotu neznáme). Víme totiž, že f(y) je spojitá v g(a), tedy existuje nějaké éta pro libovolné epsilon. Dále víme, že g(x) je spojitá v a, tedy pro libovolné éta existuje delta.

Zápatí