Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, chtěl bych vám ukázat své vysvětlení důkazu o spojitosti složené funkce v bodě. Jak se uvedená věta dokazuje jsem se díval, ale nejsem si jist, zdali všemu správně rozumím. Prosím tedy o kontrolu správnosti a vyjádření k srozumitelnosti důkazu.
Věta:
Budiž funkce y=g(x) spojitá v bodě a; dále budiž funkce f(y) spojitá v bodě g(a). Potom funkce f(g(x)) je spojitá v bodě a.
Důkaz:
Vyjdeme z předpokladu věty.
tak, že
tak, že
Můžeme zvolit a dostáváme tak tvrzení ve tvaru
Z toho ovšam plyne tedy
Tím je věta dokázána.
↑ Kleanthés:
Na prvni pohled chybu nevidim.Mohou se i jini vyjadrit.
↑ krakonoš:
Já dosti zápolil s Jarníkovým důkazem, než jsem ho (snad) pochopil a přepsal jej právě do této podoby, která mi osobně připadá srozumitelnější. Vím, že matematici moc nepoužívají symbol pro implikaci, ale není mi jasné proč.
Tady je ten Jarníkův důkaz.
Kleanthés napsal(a):
↑ krakonoš:
... matematici moc nepoužívají symbol pro implikaci, ale není mi jasné proč.
Pretoze vzajomne suvislosti formul su zrejme zo sprievodneho textu.
↑ vlado_bb:
Proč psát nějaký text, když můžu použít jasný a stručný symbolický zápis? Proč používat místo symbolu implikace dvojtečku?
↑ Kleanthés: Dvojbodku nepoužívam, ale súvislý text preto, lebo beriem ohľad na čitateľa. Mne osobne sa neporovnateľne lepšie číta normálny text, ako postupnosť formul bez sprievodných slov.
Ahoj ↑ Kleanthés:,
to, co jsi napsal je jen jakesi schema, jak se ta veta dokazuje, ale neda se to povazovat za dukaz. Mas 2 predpoklady: f je spojita a g je spojita. A ted resis ulohu, ze dostanes nejake epsilon>0 a musis rict jak k nemu zkonstruovat delta, aby |f(g(x))-f(g(x_0))|<epsilon pro vsechny x z delta okoli x.
↑ Bati:
Z důkazu by mělo vyplývat, že takové delta existuje (ano, jeho přesnou hodnotu neznáme). Víme totiž, že f(y) je spojitá v g(a), tedy existuje nějaké éta pro libovolné epsilon. Dále víme, že g(x) je spojitá v a, tedy pro libovolné éta existuje delta.
Stránky: 1