Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
mám trojuholnik, kde mam zadané súradnice bodu A a B, ktore tvoria základňu trojuholníka. Mam danú dĺžku medzi nimi a taktiež uhly ABC a CAB. Potrebujem zistiť súradnice bodu C. Ako?

Preberali ste analytickú geometriu? Parametrické a všeobecné rovnice priamky, vektory a pod.? Keďže si na výške, tak by si to mal ovládať (alebo už ani to sa na strednej neučí?)...
Máš všetko potrebné k tomu, aby si vedel zostrojiť parametrické rovnice pre všetky priamky, na ktorých ležia jednotlivé strany trojuholníka.
Alebo to môžeš riešiť aj cez všeobecné rovnice...záleží na tom, čo sa ti počíta lepšie.
↑ frankykubo:
Ahoj. Nechť C=[m, n] . Velikosti úhlů ABC, CAB (resp. jejich kosíny) pak můžeme vyjádřit pomocí
neznámých m, n, čímž obdržíme soustavu dvou rovnic.

↑ Rumburak:
Samozrejme, aj tak sa dá...prečo vždy musím na všetko ísť tak zložito? :)

↑ Ferdish:
Ahoj, jasné, že sme mali, no prebehli sme to rýchlo a tuto časť matematiky som nikdy veľmi nechápal. A naviac sa to ťažko píše v kóde, pretože je to na programovanie.
↑ Rumburak:
Ahoj, ďakujem za odpoveď. Vieš byť konkrétnejší? Ako vyjadriť cos(ABC) a cos(CAB) s použitím neznámych m,n?
↑ frankykubo:
Zdravím,
užij vztah 
edit: teď si uvědomuji, že ten vztah asi znáš.
Takže kdyby např.
, pak 

↑ Al1:
Vedeli by ste mi sem dať nejaký príklad výpočtu súradníc bodu C ak : A = [252, 240], B = [889,104], CBA = 65°, CAB = 82°. ? Ja som z toho fakt jeleň. Ďakujem pekne.

↑ frankykubo:
Kolega ↑ Al1: ti predsa dal vzorec, do ktorého stačí len dosadiť...
Najprv dosať do vzorca údaje pre dvojicu vektorov
, potom pre dvojicu
.
Získaš tak sústavu dvoch rovníc o dvoch neznámych, ktorými budú súradnice bodu C.
A keď nevieš/nepamätáš si ako sa počíta skalárny súčin dvoch vektorov resp. súčin ich veľkostí, tak si to nájdi v učebnici, skriptách alebo na internete. Preukáž trochu vlastnej iniciatívy, chlape!