Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o radu s použitím WolframAlpha. Zkouším řešit soustavu tří lineárních rovnic
a x_11+b x_12+c x_13=y_1,
a x_21+b x_22+c x_23=y_2,
a x_31+b x_32+c x_33=y_3
a najít vzorečky pro výpočet a, b, c. Jsem si skoro jistý, že dřív stačilo zadat něco jako
solve {a x_11+b x_12+c x_13=y_1, a x_21+b x_22+c x_23=y_2, a x_31+b x_32+c x_33=y_3} for a
ale teď mě to odmítá, že je prý zadání špatné. Nevěděl byste prosím někdo, jak to má být správně? Případně jestli existuje nějaký jiný online systém nebo program, který by to vyřešil (měl by být bezplatný, protože takhle složitou úlohu řeším tak jednou za dvacet let :-) ). Po pravdě řečeno, zrovna tohle se mi podařilo vyřešit pomocí quickmath.com, ale ten mi dodal výsledek jako obrázek a já to přepisoval do programu na třikrát, než se mi to povedlo bez chyb. A protože budu potřebovat vyřešit ještě několik podobných úloh, tak by mi pomohlo, kdyby to šlo nakopírovat jako text :-) Takový soft jsem ale už vlastními silami nenašel, vždycky tam bylo něco proč to nefungovalo.
Díky za každou reakci.
Stránky: 1