Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Určte q geometrickej postupnosti, pre ktorú platí 

vyjadril som si:

--------------------------------
a ďalej túto sústavu neviem riešiť, jediné, kam som došiel bola kubická rovnica tvaru 
o tej ale neviem s istotou povedať, či je správna..
Prosím, niekto ma aspoň naveďte, čo mám robiť...
Ďakujem!
↑ jakubkoval: Jedno riesenie tejto rovnice urcite uhadnes. Potom mozes vyuzit skutocnost, ze ak
je korenom polynomu
, tak
je (bez zvysku) delitelny vyrazom
.

↑ vlado_bb:
jasné, našiel som riešenie q=-1, ktoré mi však po dosadení dáva
a1+a1*(-1)^3=18
t.j.
a1-a1=18
0=18?
Tej druhej časti s delením polynómov nerozumiem .
↑ jakubkoval: Ako si vlastne prisiel k tej kubickej rovnici? Ak si z oboch rovnic vyjadril
, tak si vsimni, ze to sa da iba za podmienky
. Takze to, ze jednym z rieseni kubickej rovnice je
, este neznamena, ze to musi byt aj riesenim povodnej ulohy. Ako vidime, ani nie je. Ale pomocou korena
sa daju najst zvysne korene. Bude treba nastudovat nieco o rozklade polynomov na korenove cinitele, pripadne pouvazovat nad inym sposobom riesenia.

↑ vlado_bb:
a1+a1*q3=18
a1*q+a1*q2=12
a1(1+q3)=18 / :II
a1(q+q2)=12
(1+q3) / (q+q2) = 18/12
12+12q3=18q+18q2
12q3-18q2-18q+12=0
nakoniec teda, ak môžem podeliť medzi sebou 2 rovnice v sustave, tak takto

↑ jakubkoval:
rovnicu predelím 6, na zjednodušenie
vzhľadom na to, že kubická rovnica je reciprocká (a=d,b=c), jej koreňom je vždy -1, to znamená, že celý výraz môžem vydeliť (q+1) /zdroj, wikipedia :D
tj dostávam
(2q3-3q2-3q+2) / (q+1) = 2q2-5q+2
kvadratická rovnica s dvoma koreňmi
x1=2
x2=0,5
po dosadení mi však sedia obe, ako potenciálne kvocienty.. sú teda oba korene riešením alebo som niekde urobil chybu?
↑ jakubkoval: Ak si urobil skusku a mas dve riesenia, tak mas dve riesenia ... Vsimni si symetriu rovnic v zadani, je jasne, ze k rieseniu pochadzajucemu z rastucej postupnosti musi existovat aj riesenie pochadzajuce z klesajucej (tie iste cisla "odzadu").