Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2018 16:40

adamsvek
Reputace:   

Vektorové pole, ověření vysledku pomocí POTENCIÁLU.

Zdravím, prosím o radu. Ze zadaní níže mam vše vyřešeno až na ověření výsledku $1/2$ pomocí Potenciálu $V (x,y)=xy+c$.
Nevím jak si počít s křivkou $\Gamma (t)=(cost,sint), t\in (0, pi/4)$, nevím jak určit počateční a koncový bod pohybu po teto křivce, z předešlich příkladů tohoto typu byly v zadaní dva body počatečni A a koncoví B, nebo jsem si je dopočital.

Ověření výseldku jsem následně počital dosazením bodu A a B do potencialu a nasledne vzorcem $V(B)-V(A)=vysledek (1/2)$ jsem se dostal k vysledku.

Tedy nyní potřebuju pomoct ujasnit si jak probyha pohyb po teto křivce $\Gamma (t)=(cost,sint), t\in (0, pi/4)$ od jakeho bodu A po B pro dosazeni do vyše uvedeneho vzorce pro ověření výsledku. Nebo se to řeší jinak? v tomto připadě?

Zadání
//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-11/00568_kkkkk.jpg

Výsledky
//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-11/01096_unnamed.jpg

Děkuji za pomoc

#2 22. 11. 2018 17:35

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Vektorové pole, ověření vysledku pomocí POTENCIÁLU.

↑ adamsvek:

Dobrý den.

Řekl bych, že

- pro parametricky zadanou křivku (x = cos t, y = sin t) platí x²+y² = 1, takže se jedná o jednotkovou kružnici se středem v počátku.

- pro 0 <= t <= pi/4 se jedná o část jejího oblouku mezi body o kartézských souřadnicích (cos 0,  sin 0) a (cos pi/4, sin pi/4).

Pokud se tedy nemýlím.

#3 22. 11. 2018 21:46

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Vektorové pole, ověření vysledku pomocí POTENCIÁLU.

Ale to je přece jedno, jak ta křivka vypadá. Důležité jsou jen koncové body. Jeden koncový bod je pro to t=0, druhý pro to t=pi/4.

Zápatí