Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Máme dány intervaly A, B na reálné ose, přičemž (je to přeškrtnuté - jakoby to c, jen to tu nejde napsat) 
. Určete interval A.
A)
B)
C)
D)
E)
Osobně bych byl pro A nebo B, ale je to spíš jen tip. Je tu někdo, kdo by mi to zkusil nějak vysvětlit?
↑ mcisdaisy:
Takže tá 4 neleží v B?
Prečo to nenapíšeš slovami?
↑ mcisdaisy:
Zkus tu nejdříve napsat, jak si představuješ definice podmnožiny, sjednoceni a průniku.
↑ mcisdaisy:
Alebo A nie je podmnožina B?
Aké c?
Keď dačo chceš, tak to aspoň poriadne zapíš.

↑ mcisdaisy:
Tunajší LaTeXový editor obsahuje relatívne najbežnejšie používané znaky a symboly.
Pokiaľ sa tu náhodou nejaký nenachádza, dá sa vygoogliť jeho zápis (znalosť angličtiny je výhodou).
Ľubovoľný (alebo takmer ľubovoľný; prosím opravte ma, ak sa mýlim) symbol je možné šikmo preškrtnúť použitím \not pred daným symbolom.
Teraz to už vieš, tak to budeš môcť v budúcnosti použiť, prípadne poradiť tomu kto to ešte nevie :-)
Ďalšie užitočné tipy a triky na sádzanie a úpravu výrazov v prostredí TeX (LaTeX) možno dokonca nájsť tu na fóre.
↑ mcisdaisy:
No a čo teda je podľa teba odpoveď?
Myslím, že A) to nebude. Čo by potom bola množina B?
↑ mcisdaisy:
No.
Podľa mňa - skús si postupne nájsť k ponúknutým množinám A množiny B tak, aby A nebola podmnožina B a pritom aby platili podmienky úlohy.
Skús sem postnúť svoje úvahy.
Určite na to prídeš.
Tak jsem to udělal, automaticky vyhazuju C) a E). C) by množina B neobsahovala 4. E) by měla patřit pětka do množiny, ale v podmínce je, že tam nepatří. Jenže pak už se nechytám :( Ke každému mi jde udělat množina B tak, že splňuje, teda spíš asi někde dělám něco blbě :) Pro A:
, B:
, D:
↑ mcisdaisy:
No - myslím, že B má byť tiež interval a nie zjednotenie intervalov :-)
Podľa mňa u tvojich množín B v B), D) nesedí prienik.
↑ mcisdaisy:
Tak asi teda A) to nebude... :-)
Evidentne A má byť interval, teda od-do.
Tipujem:
Množina A:
, potom množina B 
Ok, tak to asi mám... Aby všude byl průnik tak: A): A
B, což nemůže být, B): teoreticky by šlo, jestliže by B(-4;5), C): nelze, protože by 5
A, což by asi nemělo být, to samé v prípadě E). D) nelze udělat průnik, jelikož množina A končí v -4. Tudíž by správná odpověď měla být B), nu?
↑ mcisdaisy:
Tuším je to aj môj názor... :-D, ibaže na strane -4 by v B mal byť interval uzavretý - ale to asi chápeš...