Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, poprvé jsem se setkala se zadáním, kde vektory báze jsou uvedené jako transponované. Znamená to, že mi výsledná matice vyjde jako transponovaná, nebo je to jen způsob zápisu, který mi postup řešení nijak neovlivní? Přidávám zadání i postup mého řešení.
Děkuji za pomoc.

Ahoj ↑ 4d4nsoni4:,
Transpozicia, tu znamena, ze pracujes z maticami, ktore su stlpce, no napisane vdaka transpozicii ako riadky.
Nast maticu v bazach
napises ak vyjadris vektory prvej bazy vdaka
v druhej baze.
Tak
co urci prvy stlpec hladanej matice. ( Cize obraz vektoru
vyjadreneho v baze
je
vyjadreneho v baze
. Atd. Pokracuj.
Tiez mozes pouzit ine metody, no toto je najprirodzenejsie.
↑ vanok:
Nejsem si jistá, zda jsem to pochopila správně. Už prvně jsem zmatená z hranatých závorek, k tomu je nějaký důvod? Potom, když vyjádřím ostatní vektory stejným způsobem, tak dostanu už tu matici zobrazení? Takže to jak mi vyšla původně mám špatně? Ten druhý řádek matice se totiž shoduje, jen se jedná o trojnásobek.
↑ vanok:
Už jsem to pochopila, já si špatně zapsala levou stranu matice v tom prvním případě, proto mi to vycházelo rozdílně.
Ale pořád mě zajímá, jak je to s těmi obrazy vektorů, tento způsob jsme si neukazovali, tak když mi dovysvětlíš, tak budu ráda.
Hranate zatvorky som dal aby si nemiesala suradnice z predolimi bazami ( ktore su standardne).
Pripomeniem ako mozes najst najdene suradnice.
Videla si, ze sme nasledujuce v standarnej baze obraz vektoru

A tak riesenim systemu 

Jej riesenie da suradnice prveho stlpca hladanej matice.
Tvoje kopie sa tazkosti citaju. Skus pouzivat laTeX.
Vsetko je povedane vo vete, treba vediet napisat vektor a jeho obraz v danych bazach.
Poznamka.
Pouzitie matic zmeni baz, napr, moze vela ludi uviest do omylu .... lebo, vela studentov nevie ako to funguje.
V metode, co som ti popisal, nie je mozne ( normalne) sa pomylit.