Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
vypracovávám semestrální projekt do matematické analýzy, přičemž během vyšetřování průběhu funkce
jsem se zasekl při výpočtu druhé derivace.
První derivace mi vyšla (po ověření správně)
ovšem při výpočtu druhé derivace mi jde hlava kolem. Neskutečné množství nepřehledných matoucích kroků, jsem někde u třetí A4ky a nevím, jestli jsem někde neudělal chybu. Ptám se tedy, není nějaká možnost si řešení zjednodušit tak, abych to nemusel řešit tak složitě přes několik A4ek plných zlomků a odmocnin?

↑ misaH:
Usnadnilo by hodně práce, kdybych dal čitatel na společného jmenovatele a hodil odmocninu do čitatele toho zlomku (její převrácenou hodnotu)? Vyzkouším, zbavím se derivace podílu, to se mi zdá jako dobrá myšlenka. Osobně jsem derivoval jiný tvar této první derivace, a to -2x^2+4/odmocnina.
↑ Matezu:
Myslíš prvú alebo teda druhú deriváciu?
Možno by si sa mal zamerať aj na to, načo ti tie derivácie pri zisťovaní priebehu funkcie sú...
Veď zatiaľ aspoň použi tie výsledky od softwaru na zistenie priebehu funkcie...
MAW ukazuje aj kroky, len sa tam zadanie dosť špecificky nahadzuje, ale ak stlačíš tuším náhled, tak ti to ponúkne "správny" zápis pre zadanie...

↑ misaH:
Od učitelky máme jako jeden z bodů průběhu funkce zadanou první i druhou derivaci (vím, že jejich kořeny při položení rovny 0 jsou u první derivace body podezřelé z extrémů a v případě druhé derivace inflexní body). První derivaci jsem úspěšně vyřešil, tak jak má být, ovšem s druhou mám pořád obrovské problémy.