Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 05. 2009 20:09

Minomol
Zelenáč
Reputace:   

Sústava lineárnych rovníc

Mám sústavu lineárnych rovníc prevedenú do (A|b) matice
(1 -2 1 -1 | 2)
(-2 2 1  1 | c)
(1 1 -2  0 | 1)
(-3 3 0  2 | d)

ulohy:
a) Urcte cisla 'c' a 'd' tak, aby sustava mala riesenie.

b) Pre urcene c a d najdite vseobecne riesenie sustavy. Najdite jedno konkretne riesenie.

Podarilo sa mi urcit ze 'c = -3', a 'd = -6x3 + 2x4 - 3' , to d bude asi zle, ale neviem ako na to. Nemohol by mi niekto pomoct, a napisat mi aj postup ako to vyriesit? aj a), aj b), teda vseobecne riesenie.

Dakujem.

#2 26. 05. 2009 07:11

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Sústava lineárnych rovníc

↑ Minomol:Soustavu upravíš na schodovitý tvar. Pak má řešení, pokud je hodnost matice levých stran rovna hodnosti matice soustavy, tedy pokud v ní nezůstane rovnice tvaru (0,0,0,0|t), kde t je nenulové číslo. V našem případě může být t buď konstanta, nebo nějaký výraz obsahující parametry c,d. Pokud ve schodovitém tvaru bude takováto rovnice, stačí zjistit, pro která c,d je t=0. Pokud by např. t byla konstanta různá od nuly, nepodaří se nám volbou c,d pravou stranu vynulovat a rovnice nemá řešení. Kdyby bylo t=c+d+3, byla by hledanou množinou všech c,d množina {(p,-p-3)|p je reálné}. Pokud bude ve schodovitém tvaru takových rovnic víc, budeme mít víc podmínek pro c,d. Každopádně c ani d nemohou záviset na x1,...,x4. Stačí takto? Kdyžtak sem doplň ten schodovitý tvar a napiš, na čem jsi se zasekl.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 26. 05. 2009 17:31

Minomol
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:

Tak som si to prepocital, a dosiel som k tomuto:

(1 -2 1 -1 | 2)
(0 -3 3 -1 | c+4)
(0 -3 3 -1 | -3)
(0 -3 3 -1 | d +6)

Z coho som urcil, ze c + 4 = -3 ; d + 6 = -3 ;
teda c = -7 , d = -9

Mam pocit ze ked su riadky rovnake, pripadne su nasobkom ineho riadku, tak sa mozu zrusit, to znamena ze teraz mam:

(1 -2 1 -1 | 2)
(0 -3 3 -1 | -3)

A tu uz neviem ako mam dalej postupovat, a ako urcit riesenie sustavy. Mohli by ste help plz?

Vdaka.

#4 26. 05. 2009 19:37

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ Minomol:Numericky jsem to nekontroloval, ale vypadá to rozumně. Teď zkus položit x_4=t, x_3=s, x_2 dopočítat ze druhé rovnice a x_1 z první. Řešení ti vyjde závislé na parametrech s,t, dosazením konkrétních hodnot dostaneš konkrétní řešení.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí