Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám sústavu lineárnych rovníc prevedenú do (A|b) matice
(1 -2 1 -1 | 2)
(-2 2 1 1 | c)
(1 1 -2 0 | 1)
(-3 3 0 2 | d)
ulohy:
a) Urcte cisla 'c' a 'd' tak, aby sustava mala riesenie.
b) Pre urcene c a d najdite vseobecne riesenie sustavy. Najdite jedno konkretne riesenie.
Podarilo sa mi urcit ze 'c = -3', a 'd = -6x3 + 2x4 - 3' , to d bude asi zle, ale neviem ako na to. Nemohol by mi niekto pomoct, a napisat mi aj postup ako to vyriesit? aj a), aj b), teda vseobecne riesenie.
Dakujem.

↑ Minomol:Soustavu upravíš na schodovitý tvar. Pak má řešení, pokud je hodnost matice levých stran rovna hodnosti matice soustavy, tedy pokud v ní nezůstane rovnice tvaru (0,0,0,0|t), kde t je nenulové číslo. V našem případě může být t buď konstanta, nebo nějaký výraz obsahující parametry c,d. Pokud ve schodovitém tvaru bude takováto rovnice, stačí zjistit, pro která c,d je t=0. Pokud by např. t byla konstanta různá od nuly, nepodaří se nám volbou c,d pravou stranu vynulovat a rovnice nemá řešení. Kdyby bylo t=c+d+3, byla by hledanou množinou všech c,d množina {(p,-p-3)|p je reálné}. Pokud bude ve schodovitém tvaru takových rovnic víc, budeme mít víc podmínek pro c,d. Každopádně c ani d nemohou záviset na x1,...,x4. Stačí takto? Kdyžtak sem doplň ten schodovitý tvar a napiš, na čem jsi se zasekl.
↑ Kondr:
Tak som si to prepocital, a dosiel som k tomuto:
(1 -2 1 -1 | 2)
(0 -3 3 -1 | c+4)
(0 -3 3 -1 | -3)
(0 -3 3 -1 | d +6)
Z coho som urcil, ze c + 4 = -3 ; d + 6 = -3 ;
teda c = -7 , d = -9
Mam pocit ze ked su riadky rovnake, pripadne su nasobkom ineho riadku, tak sa mozu zrusit, to znamena ze teraz mam:
(1 -2 1 -1 | 2)
(0 -3 3 -1 | -3)
A tu uz neviem ako mam dalej postupovat, a ako urcit riesenie sustavy. Mohli by ste help plz?
Vdaka.

↑ Minomol:Numericky jsem to nekontroloval, ale vypadá to rozumně. Teď zkus položit x_4=t, x_3=s, x_2 dopočítat ze druhé rovnice a x_1 z první. Řešení ti vyjde závislé na parametrech s,t, dosazením konkrétních hodnot dostaneš konkrétní řešení.
Stránky: 1