Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
"Vlak se na jednom úseku trati zpozdil o 10 minut, na dalším úseku zvýšil rychlost o 12 km/h a přijel do cílové stanice včas. Jakou rychlost měl mít vlak na těchto úsecích podle cestovního řádu, jestliže vzdálenost mezi stanicemi je 120 km?"
Otázka: Jde to vůbec vyřešit? Mně se totiž zdá, že je zadáno moc málo údajů a našel jsem minimálně 3 řešení.
Já se ale snažím najít interval možných rychlostí, které jsou možné pro danou vzdálenost.
PS: Toto je v úlohách, které směřují ke kvadratickým rovnicím.
Mně zatím vyšlo něco takového:
Prvně jsem měl tuhle rovnici
, ale nezdá se mi, že je dobře.

Najprv je dobré rozmeniť všetko na drobné...teda ísť postupne a zistiť, aké veličiny máme k dispozícii a aký je medzi nimi vzťah.
Označme rýchlosti, ktoré mal mať vlak na jednotlivých úsekoch podľa cestovného poriadku ako
. Takisto podľa poriadku predpísané časy na daných úsekoch ako
. Úseky dráhy obdobne
.
Reálne časy a rýchlosti vlaku si označíme čiarovým indexom, teda
.
Zo zadania vieme nasledovné (dráhy v km, časy v hod., rýchlosti v km/h):
![kopírovat do textarea $t'_1=t_1+\frac{1}{6}[h]$](/mathtex/d4/d49f4e703e3d0fba1c3472560777618d.gif)
![kopírovat do textarea $v'_2=v_2+12[km\cdot h^{-1}]$](/mathtex/30/3072a59aa668811f524524ae95cde4eb.gif)
![kopírovat do textarea $s_1+s_2=120[km]$](/mathtex/81/817f36ab08098bf720c69f6973b21b11.gif)
Ak teraz vyjadríme časy v prvej rovnici pomocou ostatných veličín a vzťahov, ktoré máme, dostaneme rovnicu (pre prehľadnosť nepíšem jednotky)
Je hneď vidno, že pri jej úprave
na začiatku vypadne.
Riešiť som ju neriešil, ale na konci nájdeš nejaký vzťah medzi
a
, ktorý ďalej využiješ, a zrejme povedie na kvadratickú rovnicu...
↑ Ferdish:
Zdravím,
jen takové upozornění na zápis. Já bych ty jednotky psal do hranatých závorek např.
A do poslední rovnice bych je nepsal vůbec, asi jsi jen zkopíroval údaj, že? :-)
ale není rychlost podle řádu, ta je naprosto neznámá (navíc :
) Kdyby totiž ta první rychlost byla rychlostí z řádu, nikdy by nedošlo ke zpoždění. Pokud je tedy řád koncipován tak, aby ke zpoždění nedošlo, nemohl jet poprvé podle řádu. Jestli to je rychlost řádu, tak někdo neumí vymýšlet řády :D
↑ NeprejiSdelit:
Neoznačil si už úlohu za vyriešenú?
Prečo by mala byť predpokladaná rýchlosť druhého úseku (
) o 12 km/h vyššia ako predpokladaná rýchlosť na prvom úseku (
) ?

↑ NeprejiSdelit:
Pardon, zmiatlo ma slovné spojenie "rychlost na těchto úsecích", lebo ho možno interpretovať aj tak, že aj podľa cestovného poriadku mal mať na oboch úsekoch rôznu rýchlosť...
Ale zdá sa, že aj napriek tomuto omylu si to napokon vyriešil, takže za mňa palec hore.
Stránky: 1