Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
udělal jsem řez rovinou rotační plochy a mám vyznačit křivku řezu. Body jsem našel, ale netuším, kde nevím, jak mám poznat kde bude křivka viditelná - tudíž nepřerušovaná čára a kde neviditelná tudíž přerušovaná.
Přikládám i obrázek s výslednou křivkou, kterou jsem vytáhnul celou silně - vím, že to není správně.
Díky
↑ 1jirka22:
Zdravím.
Řekl bych, že půdorysný průmět křivky řezu bude
- plnou čarou mezi horní hranou (tj. od úrovně bodu L) a nejužším místem (tj. kružnice v úrovni bodu K),
- dále od uvedené kružnice (tj. od úrovně bodu K) k průmětu horní hrany čárkovaně,
- zbytek (od průmětu horní hrany po průmět spodní hrany) opět plnou čarou.
↑ Jj:
Děkuji za příspěvek, mohl bych se Vás ještě zeptat, proč to tak bude?
Vůbec to v tom nevidím...
Když bych vzal jako že se koukám shora, tak i ten řez tou rovinou nevidím zezačátkz.
Tak proč tam je plná čára? Možná se ptám úplně blbě, ale není mi to jasné.
↑ 1jirka22:
Zkuste si představit pohár uvedeného tvaru. Je shora otevřený, při pohledu shora tudíž průnik roviny a poháru uvidíte až po úroveň nejužšího místa, kdy je pláštěm tělesa nad ním překryt.
Možná stojí za to vzít si nějaký vhodný pohár do ruky, udělat si spojenými dlaněmi jeho model atp.
1jirka22 napsal(a):
↑ Jj:
... Možná se ptám úplně blbě, ale není mi to jasné.
Ne, škoda je jen toho dotazu, který nebyl vznesen.