Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 12. 2018 01:17

Kate X
Škola: SŠ
Pozice: Student
Reputace:   

Vyjádření sinkx,coskx pomocí Moivreovy věty - bez věty binomické?

Dobrý den,

snažím se pochopit příklady typu vyjádření sin3x, cos4x pomocí mocnin sinx, cosx, s použítím Moivreovy věty.

Postup s vyjádřením pomocí Moivreovy věty, pomocí binomické věty a porovnání reálných/imaginárních částí argumentů jsem pochopila.

Chtěla bych se ale zeptat: Existuje nějaký způsob, jak to vyjádřit bez použití binomické věty? 

V učebnici jsem našla již zmíněný postup, co mě ale překvapuje je fakt, že nikde před tím jsem nenašla o binomické větě ani zmínku, až teď jsem si to skrz ten příklad dohledávala... Od té doby přemýšlím, jestli to nejde i nějak jinak....

"Když ji miluješ, je pořád co řešit..."

• (téma jako vyřešené označil(a) Kate X)

#2 26. 12. 2018 01:53

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   198 

Re: Vyjádření sinkx,coskx pomocí Moivreovy věty - bez věty binomické?

↑ Kate X:

Ahoj, myslis treba nejak takto:

$\sin(3x)=\sin(2x+x)=\sin(2x)\cos(x)+\cos(2x)\sin(x)=2\sin(x)\cos^2(x)+\cos^2(x)\sin(x)-\sin^3(x)=$
$=3\sin(x)\cos^2(x)-\sin^3(x) = 3\sin(x)-4\sin^3(x)$

#3 26. 12. 2018 02:20

Kate X
Škola: SŠ
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Vyjádření sinkx,coskx pomocí Moivreovy věty - bez věty binomické?

↑ laszky: Díky moc, tohle by mi asi nedošlo, i když goniometrické vzorce byly to první co mně napadlo při pohledu na zadání....

"Když ji miluješ, je pořád co řešit..."

Zápatí