Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mohl by mi někdo pomoci s najitím správné rovnice pro výpočet kritické vzpěrné síly stehenní kosti v diafyzární části?
Různé literatury uvádějí různé vzorce.
Např.:
Pro výpočet momentu setrvačnosti je uvedeno:
a k tomu výpočet kritické hodnoty působící síly:
ovšem v tomto případě mi vychází naprosto vysoká hodnota kritické síly 10,6 MN a napětí 6,7 GPa, když mez pevnosti je 4,7 MPa.
Potom řešení kdy do momentu setrvačnosti neřeší pouze kortikální část kosti a berou celý průměr:
a pro kritickou sílu:
v tomto případě mi vychází 32,8 MN.
Pořád mi to připadá jako neuvěřitelná hloupost.
Prosím poraďte
Můžeš si to zkusit ověřit na nějaké internetové kalkulačce, třeba tady:
https://e-konstrukter.cz/technicke-vypo … i-kontrola
(jen samozřejmě netuším, zdali počítá správně).
A pak mě napadá ještě jedna věc - při počítání pevnosti ve vzpěru se hledá síla, při které dojde k tomu vybočení.
To ale obecně neznamená, že při té síle nemůže dojít k překročení pevnosti v tlaku.
A pokud si dobře vzpomínám, tak se ty dvě věci musí ověřovat (počítat) nezávisle.
Pokud je nosník krátký, tak vydrží ve vzpěru hodně (dle tvého vzorce to může jít až k nekonečnu, když jde jeho délka k nule). Pokud je velmi dlouhý, nevydrží ve vzpěru téměř nic.
Pevnost v tlaku je ale pořád stejná, je dána jen pevností materiálu a průřezem nosníku.
No a musí se vzít ta menší z těch dvou pevností. Krátký nosník je omezený pevností v tlaku, dluhý zase tou ve vzpěru. Klidně to může být tvůj případ (ale úplně jistě to nevím, na tohle nejsem žádný odborník).
↑ MichalAld:
V pohodě, jsem ráda za každou radu. K biomechanice se toho moc najít nedá.
No kost by měla být brána jako krátký nosník, nebo se mýlím?
Akorát, jestli chápu dobře tak při mezi pevnosti mi dojde k plastické deformaci a rychlé zlomenině. Tedy je hloupost aby mi k vybočení došlo až při takto vysoké síle.
Navíc se udává že maximální nosnost v podélném směru je 760 kg... na mezi pevnosti, tedy max 4,7 MPa když si dám d=4,5 cm.
Navíc, konstruktér mi teď tedy vypočetl 10 417 N.
Já zadávala modul pružnosti v MPa tam v GPa.
Myslíte si teda že není chyba pokud mi vyšla o cca 3000 N vyšší vzpěrná síla? Jak to mám odůvodnit/ vysvětlit.
Každopádně díky moc!!!
Stránky: 1