Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
procházím se řešené příklady z algebry a u následujícího si nevím rady ani s jejich vysvětlením - tu matici zvládám upravit tak, jak ji upravují oni, i jsem určila stejné parametry, pro které se řešení mění, ale nechápu, jak určují dimenzi a bázi.
Když si např vemu to řešení za b) - upravím matici na schod. tvar, zjistím, že jeden řádek vypadne a zbydou mi tam 3 nezávislé - doted jsem myslela, že to znamená, že tento podprostor má dimenzi 3 - myslela jsem že dimenze je stjná, jako počet nezávislých řádků, ale to evidentně neplatí... jak prosím přišli na to, že dim=1? + jako bázi jsem pak chtěla vzít ty řádky z té matice, kterou jsme dostali, ale to také asi tedy ne. A obdobně i jinde?
Děkuji za vysvětlení, nemohu na to přijít.

Aha, tak já to v tom prostě nevidím.... když se podívám např na řešen b), tak mi přijde, že vektory (0,1,0,0) , (0,0,2,0) a (0,0,0,2) jsou na sobě nezávislé a chtěla jsem určit dimenzi jako 3... ale oni mají jedna.... jak prosím přijdete na tu jejich závislost?
Stránky: 1