Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň, chcel by som sa niečo spýtať k izomorfizmu grafov.Ak mám dva grafy:
Môže byť príslušný izomorfizmus
? Tento som našiel ja, ale zdroj uvádza výsledok 
Tak sa chcem spýtať, či je ten môj nesprávny alebo sú oba OK.
Ďalej by som sa chcel spýtať: Ak mám trojicu grafov ako sú tieto:
Ak sa nemýlim, tak všetky 3 majú 3 vrcholy stupňa 4, 2 vrcholy stupňa 3, 1 vrchol stupňa 2 a 10 hrán a myslím, že by mali byť izomorfné
,
a
, ale vo výsledkoch je uvedené, že izomorfné sú len
. Kde uvažujem nesprávne?
Ďakujem.
↑ MartinF22:
1) Oba su OK
2) U grafu G1 a G2 je vrchol stupne dva spojen s dvema vrcholy stupne 4,
kdezto u grafu G3 je vrchol stupne 2 spojen s vrcholy stupne 3 a 4.
Takze G3 nemuze byt izomorfni s G1 ani s G2.
↑ laszky:
Dobrý deň, ďakujem Vám za odpoveď.
Prosím Vás mohol by som sa ešte spýtať na tieto grafy:
Dá sa to pri tomto príklade ukázať podobne, že vrcholy stupňa 3 sú spojené s vrcholmi stupňov 4 v prvom a v druhom platí, že vrcholy stupňa 3 sú spojené s vrcholmi stupňov 4,4,3 a preto nie sú izomorfné?
A ako to je prosím v tomto prípade? Podľa výsledkov by ani jeden nemal byť izomorfný, ale každý má 10 vrcholov stupňa 3 spojených s 3 vrcholmi stupňa 3. Môže to mať niečo spoločné s tým, že prvé 2 nie sú rovinné a tretí áno?
Ďakujem.
↑ MartinF22:
Vysvetleni je mozmych vetsinou vzdy nekolik, me napada
e) graf G2 (narozdil od G1) neni rovinny, protoze jako podgraf obsahuje bipartitni graf 
g) tady je tezsi rozhodnout o tom, ze grafy G1 a G2 nejsou rovinne (to, ze jsou tak nakreslene neni dukaz),
ale lehci je spocitat u vsech grafu pocet kruznic delky 4
↑ laszky:
Aha, pri tom e.) mi to ani nenapadlo podľa toho rozhodnúť. Prosím Vás ale bolo by správne aj to kritérium s tými susednými vrcholmi, čo som napísal v ↑ MartinF22: ? Ďakujem Vám.
↑ MartinF22:
Ano, i to je spravne. V druhem pripade jsou vrcholy stupne tri spojeny, v prvnim nejsou ;-)
Stránky: 1