Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň, mám nasledujúci príklad:
Vyjadril som si daný kartézsky súčin daných množín a chcem sa spýtať, ako zistím, ktoré prvky patria do relácie na základe operácie, ktorá je určená. Napríklad pre dvojice
a
platí, že
ale ak vymením poradie, tak
a
nie sú porovnateľné. Ktoré prvky súčinu teda budú patriť do relácie?
Ďakujem.
↑ MartinF22: Ahoj, nie je jasne, o akej operacii hovoris, v texte sa ziadna nespomina. Dalej - prvky
a
porovnatelne SU, ako si spravne zistil, je
. No a pokial ide o samotnu ulohu, ide o pomerne male zvazy, skus si ich oba nakreslit a z toho by uz malo byt jasne, ci su izomorfne alebo nie.
↑ vlado_bb:
Dobrý deň, pod tou operáciou som myslel,že 
Skúsil som nakresliť Hasseho diagram tej
, ale neviem, ako by vyzeral diagram pre ten zväz
:
↑ MartinF22: Pozri sa radsej na vyznam pojmu operacia, to, co uvadzas, ziadna operacia nie je.
Diagram
urobis podobne. Tak napriklad
bude nizsie ako
, ako si uz zistil. Podobne pre ostatne dvojice. Alebo si vsimni pocet prvkov zvazu
a nemusis nic kreslit.
↑ vlado_bb:
Aha, to som si ani nevšimol, že majú rôzny počet.
Ďakujem.
↑ MartinF22: Fajn. Len pozor na ten graf
, neschopnost nakreslit ho moze na skuske sposobit netrivialne problemy.
↑ vlado_bb:
Prosím Vás, mohol by som sa ešte niečo spýtať k Hasseho diagramom? Na cvičení sme mali čiastočne usporiadanú množinu:
A jej Hasseho diagram by mal vyzerať takto:
(Tak to bolo na tabuli)
Je to správne? Nemal by ten diagram náhodou obsahovať usporiadané dvojice z
?
Ďakujem Vám.
↑ MartinF22:Aby sme mohli zostrojiť Hasseho diagram mnożiny R, musela by na tejto množine byť definovaná relácia usporiadania, čo ale nie je.
↑ vlado_bb:
Prosím Vás, môžem sa ešte spýtať na túto úlohu?
Toto mám riešiť tak, že mám nájsť pre každé dva prvky infimum a supremum a podľa toho rozhodnúť?
Ďakujem.
↑ MartinF22: Jednoduchšie bude nakresliť si Hasseho diagram, z toho je to už hneď vidieť.
↑ vlado_bb:
Prosím Vás ten diagram vyzerá takto a tým pádom je to zväz?
Ďakujem.
Stránky: 1