Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 01. 2019 18:56

Zero97
Zelenáč
Škola: Střední škola průmyslová a umělecká, Hodonín
Pozice: student
Reputace:   

Rovnostranný kužel v Mongeově projekci

Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak narýsovat tento příklad:

V Mongeově projekci zobrazte rovnostranný kužel (2r=v), je-li dán střed podstavy S[37, 30, 0]
a vrchol V[60, 70, 100].

Začal jsem tím, že jsem vynesl body a sklopil úsečku SV abych zjistil reálnou velikost výšky. Z toho vím, že kružnice vepsaná má poloměr 1/3 výšky, takže jsem rozdělil reálnou velikost úsečky SV na 3 díly a narýsoval trojúhelník s vepsanou kružnici a tak jsem zjistil jaký je poloměr podstavy.
Po tom, co jsem zjistil poloměr, jsem začal rýsovat v nárysně podstavu, která se zobrazí do elipsy, přes proužkovou konstrukci. Nějak jsem to v nárysně narýsoval, ale v půdorysně mi to přijde nějaké divné a nejsem si jistý jestli vůbec postupuji správně, protože poté, co jsem narýsoval elipsu v půdorysně nejsem nějak schopný spojit vrchol s elipsou.
Takhle jsem to narýsoval v Rhinu
//forum.matweb.cz/upload3/img/2019-01/15566_rovnostranny%2Bkuzel.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) Zero97)

#2 13. 01. 2019 02:24 — Editoval Jj (13. 01. 2019 14:29)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Rovnostranný kužel v Mongeově projekci

↑ Zero97:

Zdravím.

V tom, že se průmět vrcholu trefí do průmětu podstavy nehledejte problém. Pokud to tak vychází a spojovat nelze, tak spojovat nebudete.

Edit: V zadání je rozpor, kužel má být rovnostranný, tudíž nemůže platit v = 2r.

Jak to tedy má být?

Pokud se tedy nemýlím.

#3 13. 01. 2019 16:55 — Editoval Jj (13. 01. 2019 16:59)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Zero97:

Tak jsem to ještě zkusil načrtnout (jako rovnostraný kužel) a řekl bych, že nám to vychází prakticky stejně.

Takže je Váš výsledek zřejmě v pořádku.

Pokud se tedy nemýlím.

#4 13. 01. 2019 17:16

Zero97
Zelenáč
Škola: Střední škola průmyslová a umělecká, Hodonín
Pozice: student
Reputace:   

Taky mi to v zadání přišlo jako rozpor, ale bral jsem to "v" jako délku strany kužele a nikoliv jako výšku. Zadání jsem zkopíroval přímo z pdf dokumentu od našeho přednášejícího, ze vzorového příkladu ke zkoušce, takže snad jsem to pochopil správně. Každopádně děkuji za odpověď.

Zápatí