Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

To je celé zadanie? Naozaj máte v tejto úlohe deliť kružnicu, a nie kruh? To by mi vzhľadom na to, že sa jedná o úlohu úrovne ZŠ dávalo väčší zmysel...a tie časti musia byť rovnaké/rovnako veľké, alebo na tom nezáleží?
Ak teda ide o delenie kruhu a za predpokladu, že každá z priamok musí kruh pretínať, treba priamky zakresliť tak, aby sa navzájom vo vnútri kruhu pretínali čo najmenej (pri hľadaní najmenšieho počtu častí), respektíve čo najviac (keď hľadáš najväčší počet častí).
K akému najmenšiemu, resp. najväčšiemu počtu častí, na ktoré možno kruh rozdeliť, si zatiaľ prišiel? Môžeš sem nahodiť obrázok vlastného riešenia, prípadne použiť GeoGebru. Nie je také ťažké s ňou pracovať, aj keď to tak na prvý pohľad vyzerá...
Ak by si mal s tým problémy, ozvi sa.
Ferdish napsal(a):
To je celé zadanie? Naozaj máte v tejto úlohe deliť kružnicu, a nie kruh? To by mi vzhľadom na to, že sa jedná o úlohu úrovne ZŠ dávalo väčší zmysel...a tie časti musia byť rovnaké/rovnako veľké, alebo na tom nezáleží?
Pardon, jde o kruh, toto by mělo být celé zadání.

↑ janhazal:
V poriadku. Tak teda, začneme najmenším počtom častí. K akému najmenšiemu počtu častí si došiel?
Aby som ťa motivoval, tak ti prezradím, že mne sa kruh na menej častí ako 6 rozdeliť nepodarilo...
Ahoj ↑ Ferdish:,
Skutocne si dobre poznamenal, ze text cviceinia nie je dost presny.
V limitnom pripade priamky mozu dotycnice danemu kruhu ...