Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můj původní problém byl tento: Máte zadanou přímku procházející počátkem (pomocí souřadnic bodu ležícího na ní), bod v prostoru a úhel. Spočítejte, kam se přesune bod po rotaci o daný úhel kolem přímky (proti směru hodinových ručiček). Přes spoustu rovnic jsem se dopracoval ke dvěma řešením reprezentujícím otočení ve a proti směru hodinových ručiček. Teď nedokážu poznat to správné, protože jsem si uvědomil, že takto zadaný směr je nedostatečně určený (nevíme, v jakém směru po přímce se koukáme).
Existuje nějaký způsob, jak jednoduše definovat rotaci daným směrem, tak, aby otáčení objektů (např. krychle) nezpůsobilo deformaci (protože by se různé body otočily různým směrem)?
↑ Kotlopou:
Ahoj. Fyzikove na to maji pravidlo prave ruky. Ovsem k tomu je treba urcit smerovy vektor dane primky (dve moznosti),
↑ Kotlopou:
Já tomu asi nerozumím, ale když otočím všechny body pomocí stejné matice, tak se ta krychle přece nezdeformuje, ne? Na tom směru je potřeba se domluvit, ale to je tak všechno. Jaká deformace?
Ahoj ↑ Kotlopou:,
Precitaj si toto