Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobré ráno, mám jeden příklad ve kterém mám celkem problém nakreslit jeho množinu. 
Problém je v sestrojení grafu ln a jeho závislosti na vazbě 1<= x <=4. Mám sice v pomůcce, že ln2 = 0,69 a ln4 = 1,39, ale k čemu mi to je, když nejsem schopen tyto výrazy získat, protože je v závorce e * x. Tudíž můžu jen odhadovat, že když ln2 je 0,69, tak když x = 1, tak je to ln z 2,71, že to bude něco málo pod 1. Takhle můžu sestrojit takovy pomyslný graf, ale problém nastává, když se přesunu do bodu x = 4. Tam je omezen definiční obor a končí sjednocení množiny Tudíž x = 4 by vytvořil hranici, která je podezřelá na extrém ne ? Problém je, jak mám získat v jaké hodně je y (jakou hodnotu nabírá ln), když x = 4. Příkládám obrázek jak to kreslím (červená = x, světle modrá y, a fialová je ta hrana). Druhý obrázek je to, co myslím tou hranou, když mám takové zadání, tak také se mi ty hrany vytvoří. 

Je možné že delám nejakou fakt hloupou chybu, dyžtak se omlouvám Každopádně díky moc za každou pomoc. Mějte se.
↑ JProssv:
ano, máš bod
a graf je v rovinném pásu s hraničními přímkami x=1 a x=4. Ještě k fci
. Její předpis se dá upravit na
(pravidla pro počítání s logaritmy)
Edit: Je třeba najít průsečíky křivek, jak máš i v zadání úlohy.
↑ JProssv:
Abys správně zakreslil danou množinu, měl bys mít význačené nejen hranice, ale i body, ve kterých se protínají. Globální extrémy funkce na množině M jsou pak buď v lokálních extrémech uvnitř množiny nebo na její hranici, ne nutně ve "vrcholech". Ty totiž ani množina M mít nemusí, např. když množinu M tvoří body kruhu.
Stránky: 1