Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobry vecer, vedeli by ste mi prosím poradit, ako na nasledujcu dif. rovnicu?
y' = 1 - y^2
Pride mi, že separacia premennych nejde pouzit... resp integral z 1/(1- y^2) sa da lahko spocitat cez parc.zlomky, ale je to komplikovane vyjadreni a pak nejde osamostatnit ypsilon...
Hovoril som si, že by to mohol byt este priklad na Bernoulliho rovnici.. ale to tiez nefunguje...
Vedel by mi prosim niekto poradit, aky aparat na tento priklad vyuzit?
Dakujem mockrat za typy
↑ firework5555:
Ahoj, co takhle
? ;-)
A jaktoze nejde osamostatnit y?

Dobry den, to ste mi napisal rovno riesenie ktore to splnuje? :) no tak akou metodou mam rovnici riesit prosim? jasne kebyze chcem pocitat integral z 1/(1- y^2) = 1/((1- y).(1+y)), to sa potom rozpise na parcialni zlomky a doresi... ale nejde hezky osamostatnit ypsilon, na pravej strane mam integral z jedničky, což je x + c .
Ide mi spis o to aku metodu nasadit... hadani je asi jedno reseni y = 1 , ale obecnych bude asi vic
Dekuji

podla wolframu ma vyjst toto, ale neviem sa k tomu dopracovat:
y(x) = (1 - e^(2 c_1 + 2 x))/(e^(2 c_1 + 2 x) + 1)
↑ firework5555:
Nechapu, proc nejde osamostatnit y?

Takze pro
je

Pro
je

Pozn.: Reseni jde take zapsat jako
a 

jo dekuji, nenapadlo mi to roznasobovat a upravovat potom, resp do logaritmu som si vzdy daval vyraz typu ln(1-y)^1/2 ... a pak jsem to odlogaritmoval, pak mocnil atd.. a vychadzali mi komplikovane vyrazy, ale jasne chapu :) dekuji