Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny.
Prosil bych o radu. Jedná se o výpočet funkce polynomu 3ř pro hodnoty x,y.
Používám funkci LINREGRESE().
Pokud je tabulka bez prázdných buňek problém není. (první obrázek)
Pokud nastane situace, kdy některá z buňek (řádků) je prázdná, funkce mi napíše #HODNOTA! (####). (druhý obrázek)
Dotaz nezní "proč?", ale jak této funkci říct, aby nepočítala s řádky, v kterých jsou/je prázdná buňka.
Pro ujasnění: Hodnoty buněk se mění a některé nejsou vůbec definované (proto prázdná buňka nebo řádek).

ahoj ↑ Pavel493:
povedal by som že daná funkcia ako taká nie je konštruovaná tak aby si dobre poradila
s chýbajúcimi dátami,t.j. tejto funkcii sa nedá priamo povedať aby ignorovala chýbajúce dáta
bez toho aby boli nahradené nejakým číslom čo môže skresliť výsledok
podľa mňa ak nechceš pri zmene vstupu zakaždým upravovať funkcie v tabuľkách manuálne,
budeš musieť vstupné vektory očistiť od prázdnych miest pred tým než vstúpia do danej funkcie ako argumenty
čo sa zrejme nezaobíde bez vektorových funkcií ak nechceš mať zobrazené medzikroky
prípadne si môžeš nakódiť vlastnú funkciu
↑ jardofpr: Děkuji za odpověď.
Daný problém, i když nerad, jsem vyřešil pomocí VBA prográmku, který jsem našel zde:Odkaz
Nerad kopíruji, ale musel jsem. V programování se opravdu nevyznám. :D
Stránky: 1