Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jardasmid napsal(a):
Mohl by mi někdo poradit, jak zjistit, jestli řada konverguje absolutně/neabsolutně nebo diverguje? Vůbec to nechápu.
Pro ověření neabsolutní konvergence použij Leibnitzovo kriterium. To je jednoduche, to jsou 3 kriteria. A pro důkaz absolutní konvergence třeba srovnávací :).
Takže jestli jsem dobře pochopil, to co je na wikipedii, tak to napíšu jako
kde
pak ověřím limitu
pak jestli je vždy a jestli je řada klesající, potom bude řada konvergentní? A když pak budu dělat limitu k absolutní hodnotě a_k, tak musí být reálné číslo ... pochopil jsem to dobře, nebo kecám blbosti?
jardasmid napsal(a):
Takže jestli jsem dobře pochopil, to co je na wikipedii, tak to napíšu jako
kde
pak ověřím limitu
pak jestli je vždy a jestli je řada klesající, potom bude řada konvergentní? A když pak budu dělat limitu k absolutní hodnotě a_k, tak musí být reálné číslo ... pochopil jsem to dobře, nebo kecám blbosti?
Jak jsem psal víše , musíš použít nějaké kritérium pokud víš co myslím. To co jsi napsal moc nechápu. Tu limitu(enteho členu) co tam píšeš ti akorát řekne, zda to nebude konvergovat. Pokud je limita ruzná od nuly tak řada nekonverguje.
↑ Johny:↑ misickacz:
Matematicky jsou vaše tvrzení velmi nepřesná.
Především však alternující řada je taková, která se dá zapsat ve tvaru , kde pro všechna přirozená čísla "k". V našem případě bude pro všechna přirozená čísla "k". Chceme-li použít Leibnizovo kriterium, musí být splněno několik dílčích podmínek:
(1) ověří se, že platí - splněno;
(2) ověří se, že posloupnost {a_k} je klesající - splněno.
Tedy Leibnizovo kriterium dává konvergenci této řady, tj. tato řada se dá sečíst a její součet lze reprezentovat některým reálným číslem na číselné ose.
↑ Johny:
Leibnizovo kriterium dává hned relativní konvergenci, nutná podmínka tedy není třeba (zdá se) - jenže ona sama je obsažena v Leibnizově kriteriu. Tedy toto kriterium zvládá několik věcí naráz.
Nechápu ale především gramatickou strukturu vět
Pro ověření neabsolutní konvergence použij Leibnitzovo kriterium. To je jednoduche, to jsou 3 kriteria. A pro důkaz absolutní konvergence třeba srovnávací :).
Především logická koherence prvních dvou vět mi uniká - dostávám se do sporu.
Souhlasím se srovnávacím kriteriem pro absolutní konvergenci, nicméně přímější mi připadá použití integrálního kriteria, jehož podmínky jsou splněny a výpočet je dle mého názoru rychlý.
↑ Marian:
Omlouvám se, já nejsem takový pedant jako Vy :). Volil jsem špatná slova.Patrně budete nějaký pedagog s baňské :). Nevím proč jsou ve sporu první dvě věty. Učil jsem se že se u leibnitzova kriteria dělají 3 podmínky pro splnění :
1- entý člen větší,roven nule;
2 - (n+1) člen je menší roven en-tému členu;
3 - limita řady je nula;
Jasně proč ne integrální kritérium, ale já třeba nerad integruji :D
↑ Johny:
Budu přesnější - Leibnizovo kriterium je jediné kriterium, nejsou to tedy tři kriteria (viz tvá věta druhá - dovolím si tykání) - odtud spor 1=3. Souhlasím s náhradou za slovo "podmínky".
Hodnocená typu "pedant" patří k těm lichotivým, slyšel jsem i horší (ale i ta mě potěší). Pedagog jsem a s báňskou mám taky co do činění (jen ta předložka "s" tam nesedí v příspěvku výše, nahradil bych předložkou "z").
Lebnizovo kriterium se týká alternujících řad, tedy řad, které jsem popsal výše. Není tedy třeba již tvé podmínky první, která kopíruje částečně definici alternující řady.
A z historického hlediska (a jako matematik germanista) připomínám častou chybu nejen studentů, že se nepíše Leibnitzovo kriterium, ale Leibnizovo kriterium.
:-)
↑ jardasmid:
Musíš zjistit, jak to vypadá s konvergencí řady, kterou vytvoříš z řady původní tak, že umístíš všechny sčítance do absolutních hodnot, tj. vytvoříš řadu
Jak bylo napsáno, stačí použít třeba integrální nebo srovnávací kriterium.
↑ jardasmid:
R je množina reálnych čísel. Ak je to rovné nejakému , potom rad konverguje.
↑ jardasmid:Chybu máš ve výpočtu integrálu . Zde ale stačilo použít srovnávací kritérium, víme totiž, že řada konverguje.
Jinak pokud vyjde limita , tak je dobré buď použít l'Hospitala, nebo alespoň odhad: (logaritmus polynomu)/polynom jde do nuly, exponenciála/polynom do nekonečna apod.