Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mám úlohu:
Můj postup: předpokládám že vektory jsou vůči standartni bázi proto jsem lehce určil matici zobrazeni:
Dále jsem tuto matici zprava vynasobil vektorem:
A, vyšel mi vektor:
Je to správně?
k druhé části: bych vzal matici B'*-1*matice zobrazeni*B
↑ cheethell:
Ahoj, a co dostanes, kdyz tu tvoji matici
vynasobis vektorem
?
↑ cheethell:
Ale podle zadani bys mel dostat
, ne?
Potom ale nasobis
s vektorem
a ocekavas spravny vysledek?
Navic jsi tvrdil ze "predpokladam ze vektory jsou vuci standardni bazi" ;-)
A taky mi prijde trochu v rozporu "proto jsem lehce urcil" a "na jednom foru mi rekli".
↑ cheethell:
Ale nejprve po tobe chteji jen najit
, zadne baze nepotrebujes.
Dobře, tak matice zobrazení vyšla
A hledany vektor ze zadání se zobrazí na
Řešil jsem to jako soustavu kde jsem vektory dal jako řádky.. Jelikož kdyz chci vzor nekam zobrazit tak to chci nasobit maticí zobrazení a v soustave řešení tohle zastupuji
ze kterych mi vysla tedy matice zobrazení. Dělá se to takhle vždy?
Viděl jsem příklady se standartni bází, kde se prostě vzaly vektory z obrazů a poskladala se z nich matice zobrazení. Proč to tady nešlo?
↑ cheethell:
Ok. A tu matici zobrazeni vuci tem usporadanym bazim najdes stejnym postupem, jako mas v tom obrazku ;-)
Tady to slo jednoduseji ![kopírovat do textarea $ \ell \begin{pmatrix} 2 \\ -1 \\ 0 \\ 1 \end{pmatrix} = \ell \left[ \begin{pmatrix} 2 \\ 1 \\ -1 \\ 1 \end{pmatrix} - \begin{pmatrix} 0 \\ 2 \\ 3 \\ 1 \end{pmatrix} + \mu \begin{pmatrix} 0 \\ 0 \\ 1 \\ -1 \end{pmatrix} + \nu \begin{pmatrix} 0 \\ 0 \\ 0 \\ 4 \end{pmatrix} \right] = \begin{pmatrix} 2 \\ -2 \end{pmatrix} - \begin{pmatrix} 2 \\ 1 \end{pmatrix} + \mu\begin{pmatrix} 0 \\ 0 \end{pmatrix} +\nu \begin{pmatrix} 0 \\ 0 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 0 \\ -3 \end{pmatrix}$](/mathtex/9b/9b6f6e4800d596f514db156baf25e68f.gif)
Jo, jo tak díky :) a nevěděl bys kde je problém v tom příkladu co jsem posílal na obrázku, když jsem se pokoušel zobrazit bazovy vektor alfy
Do báze Beta přes matici zobrazení, která vyhodila vektor
Ale zatímco když jsem to zobrazil podle předpisu s X a Y a poté převedl do báze Beta tak vyšel vektor
Jde o úplně jiná zobrazení?