Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nevím si rady, jak na důkaz sporem s prostou funkcí, že co jsem si o tom nastudoval, tak pro prostou funkci platí:
no a důkaz sporem by měl být, že tu formuli zneguju:
a budu předpokládat tohle a měl bych dojít ke sporu, nicméně jsem to ale asi špatně pochopil, protože mi to nevychází :D
například u této funkce (kterou jsem si ted vymyslel) vím, že je prostá a ke sporu dojdu:
tak budu předpokládat, že teda 
A pak obě strany těch rovnic porovnám a vyjde mi, že se
musí rovnat 

což je spor s tím co jsem předpokládal na začátku, že xka musí být různé.
Ale ted když si vezmu třeba kvadratickou funkci, tak o ní vím, že prostá není, nicméně u ní taky dojdu ke sporu :(

Což je špatně ne?
Díky moc za všechny rady :)
↑ Kubas126:
Zdravím,
z 
dostaneš
, tedy
, Jaký je z toho závěr?
Edit: Navíc, co vlastně dokazuješ? Tvrzení, že fce
je prostá? Nebo že není prostá? To je důležité pro vedení celého důkazu.
↑ Al1:
třeba to, že je prostá dokazuju ale tak to je více méně jedno ne? že jestli jsem to nějak tak správně pochopil, tak pokud mi vyjde x1=x2, tak to znamená, že jsem došel ke sporu a funkce je prostá a pokud mi vyjde něco jiného, tak funkce není prostá. Ale tak u té kvadratické funkce už z tohodle můžu usoudit, že ty xka jsou stejné přeci?Což ale u kvadratické funkce by nemělo tak být přeci? :(
a závěr je, že za to x1 když dosadim třeba 1 a za x2 dosadím 1
tak mi vyjde 0 (což je spor)
Ale tak poriadne sformuluj o čo ide.
Presne.
Máš zvoliť hocijakú konkrétnu funkciu a sporom dokázať, či je(nie je) prostá alebo o čo vlastne ide?