Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Grimbor:
derivace je OK, jen jsem trochu upravila Tvůj poslední zápis tak, aby byl lépe vidět součin.
Je možné, že se mi špatně zobrazuje tabulka ↑ Grimbor: - derivace je všude kladná? Mi vychází, že dochází ke zmeně znaménka derivace (ale, byla to taková rychlá kontrola).
Je možné upřesnit (pokud máš čas a zrovna se nepřipravuješ na zkoušky, samozřejmě) a také hodnoty funkce na začátku a na konci zadaného intervalu v porovnání s hodnotou funkci v bodech podezřelých z extrému?
Pravda mam tam chybičku..minimum je v 0.. ale jinak myslim je to v pořadku
K té úpravě derivace. Když hledám stacionární body u úloh tohoto typu, tak mám takový zvyk ...vím že není asi nejlepší... hledat ty body přes kvadratickou rovnici, pokud to jde.. nu a pravě když si tu derivaci nechám v takovém tvaru, v jaké jsem ji nechal.. tak mi přijde že tam jde lépe vidět to 2x^2 + 2x .. tedy kvad. rovnici.
Ohledně te tabulky ... sestavil jsem si ji jako intervaly dva body jsou zadané ...a dva body jsou vypočtené stacionární body.. seřadil jsem je a vytvořil intervaly..
Nu a hodnoty s těch intervalů jsem dosazoval do puvodni funkce.. hledáme vlastně hodnoty funkce v těchto "zajimavych" bodech...tj. v bodech jimiž je funkce ohraničena..a ve stacionarních bodech.
a ta vyjde vždy kladná ...což koneckoncu mužeme vidět i na grafu, kdyby jsme si ho vynesli: 
Mno a nakonec, abych se jednoznačně přesvědčil které s těch hodnot budou maximum a minimum, vypočetl jsem si i hodnoty funkce v krajnich bodech... které tam samozřejmě patří (protože spičaté závorky) ... Tento poznatek, že bych měl kontrolovat i krajní body na omezených intervalech mam (díky ti!) koneckoncu od tebe (s tohodle topiku ) hehe
jinak teda zcela názorně:
f(-2) = 0.0013419
f(-1) = 0.0024788
f(0) = 0 - minimum
f(3) = 66.502 -maximum
↑ Grimbor:
Zkus se ještě jednou podívat na použití derivace pro vyšetřovaní monotonnosti funkce a bodu podezřelých z extrému (úvaha s ověřením znamenek funkce není OK, je potřeba ověřovat znamenka derivace).
http://mathonline.fme.vutbr.cz/Prubeh-f … fault.aspx
Toto není dobrý postup:
Nu a hodnoty s těch intervalů jsem dosazoval do puvodni funkce..
a ta vyjde vždy kladná ...
Kontrola "okrajů intervalu" je v pořádku
Určitě se v tom vyznáš a poupraviš svůj příspěvek.
Hodně zdaru :-)
Pravda.. vštípil jsem si příliš nejednoznačný postup, i když ...né zrovna nutně nefungující... ale při složitějších funkcích už by se mi složitěji odhalovala případný extrém... Měl jsem stále vzato že sleduju body, které nám vyhodí ta funkce v bodech daných intervalů.
Ale s těmi derivacemi je to věru vychytanější.. hehe .. Když se veme v potaz že derivace v daném bodě je místo kde se dotýká tečna ...a tečny se dotýkaji grafu vlastně jakoby"z jedné strany"..viz. odkaz ...potom si uvědomim že nehledám znaménka vuhledem k ose x ..ale vzhledem ke grafu...tj..jestli se nacházíme "pod ním - " nebo "nad ním + "..a když si to člověk představí, tak v tom jdou hned lípe vidět ty "ďolíčky" a "kopečky" Tak ja říkám pracovně maximům a minimům..hehe
Tedy po téhle úvaze dosazuji body z intervalů do první derivace funkce a vyjde takováhle tabulka:
<-2;-1><-1;0><0;3>
+ - +
dosazuji -1.5 -0.5 1.5
S čehož jde krásně vidět minimum v bodě 0 ...nu..a maximum v bodě -1... avšak po ověření krajních bodů zjistím, že globalni maximum je v bodě 3 .. globalni minimum v bodě 0 zustava..
Avšak stále můžeme hovřit o lokálním minimu v bodě -1
Avšak stále můžeme hovřit o lokálním minimu v bodě -1
to můžeme, neboť ve svém textu máš protichůdné názory na tento bod :-)
Ale to je úplně detail (asi překlep) - rozhodně potěší, že máš takový přístup, jak jsi to předvedl. Trochu se zorientuj v pojmech a bude OK (já to také umím hlavně polopaticky a občas za své vyjadřování dostávám pokárání, za které děkuji :-). Ale, myslím, že Tvůj přístup bude přijat od kolegů velmi vstřícně a pozitivně.
Že ano, kolegové?
Zdravím :-)
Stránky: 1