Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ dede73:
Zdravím,
nejde o to, zda by ten test "někdo dokázal", ale nemá to žádný smysl - přijímačky čekaji na Tebe, jeden vypočtený test nic neřeší.
Bude lepší, když se pokusíš o výpočet, můžeš se podívat na různé typy zadání vyřešených v tématech SŠ , pokud naraziš na konkrétní problém, tak si založ samostatné téma s problémem - určitě bude od ochotných kolegů vysvětleno.
Další důvody:
- pravidla,
- není potřeba, aby se kolega lukaszh zbytečně rozčiloval :-)
Neříkej, že z toho neumíš vůbec nic. Než posílat najednou 15 příkladů, bych viděl jako efektivnější poslat některý z nich jednotlivě,
nejlépe i s dotazem, co konkretně Ti na něm není jasné, případně k tomu připojit vlastní pokus o řešení.
↑ Rumburak:↑ Rumburak:
No některé příklady mám tušení ale nevím jestli dobře..zkusím sem všechny příklady vypočítat a pokud by bylo možné tak byste mi snima pomohli nebo našli chybu
↑ dede73:
To už je lepší, ale neradím posílat všechny příklady najednou - dlouhý text většinou odradí. Také bude dobré, když ke svému postupu napíšeš,
ve kterém bodě si nejsi jist nebo kde sám cítíš hlavní problém - například: "Nejsem si jist, zda jsem v hledané rovnici elipsy správně určil
její střed" a podobně, takovýmto nasměrováním "recensenta", aby věděl, na co se má soustředit, se řešení problému urychlí.
1. příklad
sem počítam že sem udělal nerovnice
x+1<12 -x-1<12 z toho mi vyšel výsledek interval (-13,11)
2. příklad
jsem si napsal:![kopírovat do textarea $5^c=\sqrt[7]{\frac{1}{25}} => 5^c=5^\frac{-2}{7} =>c=-\frac{2}{7}$](/mathtex/36/36ac2ad58dc91797d6db86e8ef1423ff.gif)
3.říklad
odmocnina je větší nebo rovno nule takže je to <4,nekonecno)
4.příklad
podobný zpusob jako u tý dvojky
takže interval <-1,nekonecno)
5.příklad
tady potřebuju poradit když g(x)=g(1) jestli je to
nebo
ale myslim že když je to g(1) tak za x dosadim jedničku vypočítám tu hodnu která je zde nula a pak to položim rovno g(x) jestli se nepletu takže to bude ta druhá rovnice a pak přes diskriminant vypočítám hodnoty x=1 a x=-6..je to tak?

Tak, snad už budeš vědět vše, kdyžtak se ptej:
1) Přes nulové body. Rozdělit na (-oo, -1) a (-1, oo). (vyber si, kam si dáš polouzavřený interval)
2)
a dále
(podmínky v tomto případě nejsou třeba).
3) x nesmí být nula a dále řešit nerovnici 16/x - 4 >= 0
4) Převést dvojku na logaritmus, ten pak odstranit na obou stranách. Podmínky (pro argument logaritmu).
5) Dosaď si do kv. funkce jedničku a vypočítanou hodnotu dosaď za y a počítej. Vyjde ti jednička a ještě jedna hodnota, nebo to bude jen jednička (v tom případě by to byl vrchol).
6) Bude platit, že 
7) Kombinace.
8) Pythagorova věta.
9) Dosaď 1/2 do předpisu, za y dosaď pětku a počítej rovnici o jedné neznámé.
10) Nakresli si to, řeší se to tak asi nejjednodušeji.
11) Dosaď do přepisu přímky souřadnice bodu M. Pak řeš kvadratickou rovnici.
12) Přepiš si sin^2 x podle nejzákladnějšího vzorce středoškolské goniometrie. Pak zaveď substituci t = cos x a řeš kvadratickou rovnici.
13) Převeď na společného jmenovatele.
14) Vyjádři si x nebo y z přímky a dosaď do kružnice.
15) D > 0.
↑ halogan: možná to bude znít dvině ale nějak nechápu jak si přišel na tu 6ku..já sem všechny příklady radši vypočítám abych měl jistotu že sem došel ke správnejm výsledkum..ael tu 6 tak mě nenapá jak si přišel na tenhle vztah :(

↑ dede73:
Když máš a1, tak a2 dostaneš tak, že a1 vynásobíš q. A tak dále.
Pokud tedy
vynásobíš q, tak dostaneš
, když znova vynásobíš q, tak dostaneš 
↑ halogan:
díky moc za vysvětlení už to chápu

↑ dede73:
7.
je 792. Zapomněl jsi to vydělit (n - k)!, tedy 7!
10. Když je to x v absolutní hodnotě, tak to znamená, že graf bude souměrný podle osy y (zkus příjít na to proč). Nakresli si tedy exponenciálu 3^x a pak vem její část pro x >= 0 a udělej ji souměrnou s osou y. Pak snadno zjistíš, pro která x bude daná exponenciála menší než 27.
Druhá možnost je, že využiješ metody nulových bodů.

↑ dede73:Věta: "kvadratická rovnice má dva různé reálné kořeny právě tehdy, když je její diskriminant kladný". Předpokládám, že ji znáš, ale hodí se na ni pamatovat -- není pak potřeba kořeny počítat. Pouze spočítáš diskriminant (vyjde jako výraz s parametrem p) a zjistíš, kdy je kladný. Měla by to být lineární nerovnice vzhledem k p.
Kondr napsal(a):
↑ dede73:Věta: "kvadratická rovnice má dva různé reálné kořeny právě tehdy, když je její diskriminant kladný". Předpokládám, že ji znáš, ale hodí se na ni pamatovat -- není pak potřeba kořeny počítat. Pouze spočítáš diskriminant (vyjde jako výraz s parametrem p) a zjistíš, kdy je kladný. Měla by to být lineární nerovnice vzhledem k p.
takže tro bude takhle?

Chrpa napsal(a):
↑ dede73:
Vidíš to vidíš máš naprostou pravdu.
Nejdřív zapomeneš Ty a pak já.
Jsme to ale dvojka.
To bude asi tím, že jsem přišel z pohřbu.
Tak to je mi líto..ale díky za upozornění sem si vubec nevšim že sem to neroznásobil aspon ted vim že si musim dávat na tohle pozor
Stránky: 1