Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 02. 2019 22:56 — Editoval Roscelinius (12. 02. 2019 07:16)

Roscelinius
Škola: FEKT
Reputace:   

Výločet integrálu v Laplaceovy transformaci

Dobrý den,
zamotal jsem se do Laplaceovy transformace a potřeboval bych poradit.
Pro výpočet jednoduchého obrazu F(z) konstantní funkce f(t)=K platí:
$F(z)= \int_{0}^{\infty }K e^{\textit{izt}}dt= K \frac{e^{\textit{izt}}}{iz}|_{0}^{\infty }=-\frac{K}{iz}$
vysvětlili byste mi prosím jak se vypočítal onen nevlastní integrál? Pokud použijeme Newtonův-Leibnittzův vzorec, odpovídá konečný výsledek hodnotě integrálu v nule, nevím ale jak se došlo k závěru, že  hodnota integrálu v nekonečnu je nulová. Je to přeci limita: $\lim_{t\to\infty }K \frac{e^{\textit{izt}}}{iz}$, nebo ne?

S odstupem mě napadlo jestli nulovost integrálu v nekonečnu není už způsobena definicí Laplaceovy transformace ve které se f(t) předpokládá taková, že  Riemanův integrál $Lf(z)= F(z)=\int_{0}^{\infty }f(t) e^{izt}dt$ je absolutně konvergentní alespoň v jednom $z\in C$.  Běžně se ale Laplaceova transformace definuje takto: $Lf(z)= F(z)=\int_{0}^{\infty }f(t) e^{-zt}dt$. Jak mám rozumět definici pomocí $e^{izt}$? Jako $e^{izt}=e^{i(x+iy)t}=e^{ixt-yt}=e^{ixt}e^{-yt}$, ve které pro $t-> \infty $ část $e^{ixt}$ "osciluje" na jednotkové kružnici a o konvergenci k nule se stará část $e^{-yt}$?

Děkuji
(omlouvám se za překlep v názvu přízpěvku)

#2 14. 02. 2019 15:29

Brano
Reputace:   231 

Re: Výločet integrálu v Laplaceovy transformaci

Aj ja som videl skor tu druhu definiciu, ale principialne je to jedno.

ano konvergenciu zabezpeci clen $e^{-yt}$ len musis predpokladat $y>0$ t.j. transformacia bude definovana iba pre takez $z$ ktore splnaju $Im(z)>0$

Zápatí