Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 02. 2019 12:03

Anubis
Zelenáč
Reputace:   

Feynmanovy přednášky z fyziky - cvičení

Dobrý den,

chtěl jsem si prohloubit znalosti z obecné fyziky a byly mi doporučeny tyto přednášky. Sehnal jsem si 1. české vydání z roku 2000 a již po prvních 4 kapitolách jsem poměrně zmatený. Předně se jedná o příklady ve cvičeních, kde je z mého pohledu dost chyb ve výsledcích...

Bylo by možné toto téma používat pro úkoly, se kterými jsem měl problémy? Bylo by to ve tvaru: schéma + zadání, mé řešení a výsledek podle knihy. Pokud porušuji nějaké pravidla fóra, tak se omlouvám a téma smažu.

#2 18. 02. 2019 15:17

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

Re: Feynmanovy přednášky z fyziky - cvičení

No dost pochybuji, že tady bude kvůli tobě někdo přepočítávat všechny příklady co jsou ve Feynmanových přednáškách...

Smím se zeptat, jaká je tvá aktuální úroveň znalostí ?  Jestli na úrovni střední školy, gymnázia, technické univerzity nebo něčeho jako MatFyz?

Ony ty přednášky nejsou až tak úplně dokonalý studijní materiál, zejména pokud má člověk omezené množství času a chuti se jimi probírat...záleží na tom, co se vlatně potřebuješ naučit.

A podle mě, pokud nemáš za sebou alespoň nějakou univerzitu technického zaměření, tak bych je snad jako studijní literaturu ani nedoporučoval.

#3 18. 02. 2019 15:58

Anubis
Zelenáč
Reputace:   

↑ MichalAld:

Díky za odpověď. Nemyslel jsem samozřejmě všechny. Stačí jen pár, kde se ve výsledku objevuje něco, co bych už bez počítání řekl, že tam nemá být... ideové chyby.

Jsem strojní inženýr, takže třeba klasickou mechaniku jsme probírali dostatečně. Z obecné fyziky mám ale jen VŠ základy, protože jsme tuším měli jen jeden semestr a i přesto, že byl pan prof. Mádr skvělý, tak na vše bylo málo času.

Zajímají mě obecně jevy v přírodě a chtěl bych se časem podívat i trochu pod pokličku moderní fyziky. Mojí slabinou, kterou bych chtěl eliminovat je elektromagnetismus.

Feynman se mi dobře čte, ale ty příklady mě trochu zklamaly. Díval jsem se, že se dnes na obecnou VŠ fyziku doporučuje učebnice Halliday, Resnick, Walker. Myslíte, že by byla vhodnější? Děkuji.

#4 18. 02. 2019 16:46

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

↑ Anubis:
To já nevím, školu mám asi podobnou (jen zaměřenou na elektrotechniku), a co jsem ze školy odešel, tak jsem nic jiného než Feynmanovy přednášky nečetl. Mě se třeba líbí - protože jsou napsané tak, aby tomu člověk opravdu porozuměl, a zpravidla tam není vynechané nic potřebné (jak se to často stává u knížek opisovaných jedna od druhé). Ale po pravdě - nikdy jsem se nedostal až tak daleko, abych zkusil spočítat nějaký ten příklad.

Zrovna na elektromagnetické pole jsou podle mě dokonalé, nikdy jsem neviděl nic lepšího. Ale je to zábava na dost dlouhou dobu - a řekl bych že jen pro člověka, kterého to opravdu zajímá.

Ve 3. díle přednášek (o kvantové mechanice) je spousta chyb i ve vzorcích v textu - spoustu jsem si jich dokonce už i opravil, a na netu je někde také nějaký seznam chyb. Ale nikdy jsem do něj nekoukal.

A není mi úplně jasné, čemu říkáš "moderní fyzika".

#5 19. 02. 2019 11:51

DASAcom
Zelenáč
Reputace:   

↑ Anubis: Študijný materiál má znižovať mieru chaosu v hlave, nie naopak.

#6 19. 02. 2019 12:14

Anubis
Zelenáč
Reputace:   

↑ MichalAld:
Taky se mi líbí, probouzejí u mě představivost a mám pocit, že se dívám na svět pravdivěji.

Moderní fyzikou jsem myslel větší zkoumání mikro- a makrosvěta řekněme od 20. stol. Tedy už zmíněná kvantová mechanika resp. astrofyzika. Uvidím, kam až budou stačit mé matematické schopnosti. Přecijen je to pouze koníček a budu rád, když časem pochopím alespoň kontury toho, o co se dnešní vědci snaží.

#7 19. 02. 2019 13:42

KennyMcCormick
Reputace:   49 

↑ Anubis:

Díval jsem se, že se dnes na obecnou VŠ fyziku doporučuje učebnice Halliday, Resnick, Walker. Myslíte, že by byla vhodnější? Děkuji.

Ještě by se ti mohla líbit Elektřina a magnetismus od Fuky a Havelky, já mám třetí vydání a tady mají druhé, ale nevím, jaké tam jsou rozdíly. Ještě by sis mohl třetí vydání půjčit někde v knihovně... Ale je to klasický elektromagnetismus, což asi není to, co si představuješ pod slovem "moderní"...

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#8 19. 02. 2019 15:10

Anubis
Zelenáč
Reputace:   

↑ KennyMcCormick:
Díky za doporučení, zkusím sehnat. Pokud se jedná o elektřinu a magnetismus, tak klasické pojetí mi určitě bude na nějaký ten rok stačit. Jen jsem chtěl přiblížit, k čemu směřuji. To, jestli se tam dostanu a co ze mě zbyde je věc jiná.

#9 09. 03. 2019 08:24

Anubis
Zelenáč
Reputace:   

Pokud by někdo měl stejný problém, jako já a pošilhával po Exercises for the Feynman Lectures on Physics z roku 2014, tak můžu poskytnout informace.

Ve zkratce: Úloh je více, vysvětlení k nim méně. Někdy jsou výsledky opravené skrze jednotky, jindy zase ideově pomocí jiného vyjádření. Některé příklady, u kterých jsem měl problém se dostat k výsledku vytištěném v knize z roku 2000 vyhodili úplně. Bohužel, našel jsem i výsledky, které byly podle mě dobře v první knize a tady jsou jinak. U některých úloh také používají imperiální jednotky, což je dost otravné...

Mám z toho velmi smíšené pocity.

Zápatí